CRNA MAGIJA - SIHIR
 

Zlo koje utiče na sudbinu

Nijedan oblik crnomagijskih cina nije tako strašan i opak kao sihir. Sihir predstavlja zlo koje se agresivno širi nastojeci uništiti onoga kome je namijenjeno.

 

 

"Osjecam da sam žrtva crne magije i sihira!..."
Ovako zapoćinju mnoga pisma koja nam stižu iz BiH, Srbije i Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, ali i iz mnogih krajeva svijeta. Istovremeno, mnogi nam postavljaju pitanja kako prepoznati sihir, kako se od njega odbraniti, na koji nacin reagovati...
Ono sto preporucuju egzorcisrti i tumaci i ucitelji tajnih ucenja i znanja moglo bi se svesti na sljedece: potrebna je iskrena vjera uBoga, redovita molitva, higijena, osobna zastita (zapis, hamajlija,talisman...), te izbjegavanje poroka i necistih mjesta u vecernjim i jutarnjim satima... I obavezan - Pecat sretne kuce!

 

ZASTITA OD SIHIRA
Pouzdano znamo da su ova pitanja postavljali i nasi daleki preci. I njih je mucilo kako da se oslobode pogubnih utjecaja crne magije i sihira. U "Glasniku Zemaljskog muzeja BiH", svezak X, godina 1898, Muhamed Fejzi-beg Kulenovic iz Bosanskog Petrovca, nesumnjivo jedan od najpoznatijih egzorcista i spravljaca zapisa i hamajlija tog vremena, savjetuje citaoce:

 Ako nades u kuci kakav zapis ili mrtvacku kost, ili kakve cupe (dlake), to znaj da ti neko o glavi radi: pokupi te stvari, baci ih na vatru i reci: 'Kakogod ove stvari gorile, neka tako izgori i sihir, koji je nacinjen protiv moje duse, tijela, djece i imanja!' Zatim onu ruku, kojom si prihvacao te stvari opljuni i otari je o zemlju ili o zid!

 Ako je na tebi kakav sihir, sakupi vec koristen 101 ekser, saperi ih u cistoj vodi, pa se okupaj tom vodom. Ma kakav sihir bio na tebi - on ce spasti!

Ako je na tebi kakav sihir, saberi tri vode sa tri cesme ili tri izvora, koje teku prema suncu, pa se tom vodom okupaj u jednoj velikoj posudi; kada se obuces, salij tu vodu u jednu zemljanu posudu, pa je skupa sa posudom baci na vrbovo drvo. Tako ti sihir nece moci nista naskoditi!
Da bi se zastitio od zlih moci sihira, potrebno je uvijek uza se nositi stap od trna (gloga) ili obojak od crnog sukna, a najbolje je uza se nositi komad tisovine!
 Ako ti je dijete bolesljivo, nakadi ga u prvi mrak mekinjama, ali nikako kukuruzovim. I reci: 'Kako se svijet hljebom hrani, tako majka svoje dijete od sihira brani!' Ako mu to slucajno ne pomogne, namazi mu zeludac bijelim lukom i ostavi mu ga pod jastuk!
Ako ti se ne da dijete pothraniti, to znaj da ti je nekakva zla dusa sihir ucinila. Da se oslobodis tog sihira, nadi vucju celjust, pa provuci kroz njih dijete, cim se rodi. Ako to ucinis pothranices ga, pa da je na tebi hiljadu sihira!...

 

Opaka ograma
Strah od negativnog, nerjetko bolnog i tragicnog uticaja sihira u nasim krajevima, rekli bismo, ima dugu tradiciju. Taj bi se strah mogao, mozda, jedino porediti sa - ogramom - koja prema narodnom vjerovanju nije nista drugo do napad zlih duhovnih bica.

Kako izbjeci ogramu? U kakvim se prilikama najlakse ograise? sta nam o tome kazu iskustva iz naseg naroda?!...
Muhamed Fejzi-beg Kulenovic, nesumnjivi autoritet iz oblasti tajnih magijskih znanja, u "Glasniku Zemaljskog muzeja BiH", pise:
"Najcesce se moze ograjisati na nokte. Zato je dobro nokte cim se odrezu, zaviti u komad papira, pa ih staviti u kakav zid i reci: 'Ja dajem vjetru nokte, a vjetar meni, kad mi zatrebaju!'
Ne valja drzati smetlje u sobi. I to ne samo sto nije zdravo, nego i zato sto se oko smetlja najcesce okupljaju sejtani (davoli, zli duhovi...), te bi covjek mogao lahko ograisati!
Nemoj u prvi mrak niposto prolaziti pored odunluka (mjesto gdje se drva cjepaju), jer se u svakom odunluku krije barem po jedan sejtan!
Cuvaj se da ne zaspes ispod oraha, jer je ispod oraha sejtanski medzlis (vrazija skupstina). Ko ograjise pod orahom, taj slobodno neka ne trazi dermana (spasa, lijeka...)!
I po raznim jarkovima se nalaze sejtani. Zato niposto nocu ne prelazi preko jarkova!
Uopce se vjeruje da se sejtani i dzini okupljaju oko prljavih voda i vlaznih mjesta. Zato u noci treba sto vise izbjegavati takva mjesta!
Paucinu nikada ne treba skidati poslijepodne, jer bi se tako moglo tesko ograjisati!
Ako te neki dio tijela zaboli kada nocu putujes, to si sigurno ograjisao. Zbog toga je potrebno medovinom zaliti ono mjesto gdje si prvo osjetio bol!
Cuvaj se da nocu macaka i ne drzi u kuci crne macke bez ijednog biljega, jer je to zasigurno sejtan!
Cesto se zli duhovi uvuku u ljusku od jajeta. Zato nije dobro stati na ljusku, a jos je gore, ljusku od jajeta sutati po putu"

 

Davni korijeni
Borba protiv crne magije i zlih duhova, koji ljudima cine zlo putem sihira i ograme, stara je koliko i covjecanstvo, a Pecat sretne kuce samo je jedno od mocnih sredstava zastite i anuliranja zlih utjecaja. Poznato je da su stari Asirci, kultura koja se vezuje za tekovine sjajne civilizacije koju su razvili tajanstveni Sumerci, imali obicaj da zakopavaju glinene figure pasa ispod pragova svojih kuca, uvjereni da ce na taj nacin duhovi pasa odbiti nasrtaje zlih duhova. Ispod kuca je obicno bilo zakopavano po deset figura pasa, po pet sa svake strane vrata.
Znameniti britanski arheolog i istrazivac dr. Koldvej (Koldewey) otkrio je da su Babilonci, za razliku od Asiraca, pod pragove svojih kuca pohranjivali male nepecene glinene figure svojih bogova, najcesce izmjesane sa statuetama nepoznatog znacenja. Te su figure imale zastitnicku ulogu. Imale su zadatak da sprijece zle duhove i crnomagijske cine da se "usele" u domove Babilonaca.
Upravo prvi pecati, pa samim time i najstariji vid naseg Pecata sretne kuce, najvjerovatnije vodi porijeklo iz predbabilonskog vremena. Njega su kasnije od Babilonaca preuzeli Asirci, zatim Fenicani i Asirci, Egipcani i Jevreji, Grci i Rimljani, da bi mu na kraju, sadrzajima iz Kur'ana Casnog, cudesne moci uvecali islamski ucitelji i cuvari tajnih znanja. Dakako, u svemu ovome ne treba zaboraviti ni - ulogu gnostika.

Tajne gnostika
Ime "gnostici", kako tumaci engleski istrazivac E.A.Volis Badz, obicno se daje grupi religioznih sekti koje su djelovale u zapadnoj Aziji i Egiptu u vremenskom periodu izmedu 250. godine pr.n.e i 400 godine n.e. Sve one su posjedovale visoka duhovna tajna znanja, koja su po porijeklu i karakteru bila transcendentalna, to jest - natprirodna.

Nacela nekih gnostickih sekti poticu iz drevne Indije, a do Sirije, Egipta i Grcke, putovala su sa prvim budistickim izaslanicima i misionarima.
Gnostici su, kao uostalom i narodi sa kojima su zivjeli, usvojili upotrebu hamajlija, a cilj im je bio da pomocu njih obezbjede znanje bozanskog karaktera i zastitu Boga, JEDNOG JEDINOG, koji je u sebi obuhvatao sve vrijednosti i moci na ovom i na onom svijetu.
Istrazivanja pokazuju da su gnostici pridavali veliki znacaj imenima Bogova i andela. Na svim svojim hamajlijama upisivali su najznacajnija Imena i Rijeci Moci, koji su ih stitili od zlih duhova i gospodara mraka. Cak su se i na nasem Pecatu sretne kuce, iz vremena gnostika, zadrzala 38 pravougaona polja u kojima su upisana imena najmocnije Bogova, kao sto su: Jah, Ormazd, Savaot, Adonaj..., te andeli: Mihael, Gabriel, Paniel, Raguel, Uriel, Suriel, Rafael i mnogi drugi. Od Bozijih poslanika se pominju Mojsije (Musai a.s.) i Solomon (Sulejman a.s.).
Za gnostike je izuzetan znacaj imalo sedam samoglasnika, pa se oni u razlicitim kombinacijama pojavljuju na svim hamajlijama, ali su jednak znacaj pridavali i Davidovoj zvijezdi i Solomonovom pecatu koji cine prava cuda. Uostalom, i Davidova zvijezda I Solomonov pecat dio su sadrzaja naseg Pecata sretne kuce.
Postoji jedna zabiljeska s kraja devetog stoljeca, koju prenose mnogi srednjovjekovni autori knjiga s magijskim tekstovima, a koja za Pecat sretne kuce kaze da covjek "nikada nista nije cudesnije spravio" i da se njegove blagotvorne moci nicim ne mogu ograniciti niti obuzdati. “On je”, kaze se u toj zabiljesci, “najefikasnija zastita u borbi protiv crne magije i sihira”!

Šta je sihir?
Sihir, po strogoj etimologiji, oznacava ogranicen ali djelotvoran oblik magije, nazvan opsjenom ili carolijom. Prema lingvistickom tumacenju, to je skretanje neceg od njegove prave prirode (haqiqa) ili forme (sura), prema necemu sto je neprirodno ili samo prividno (hayal).
"Sihir je svako djelo putem koga se covjek priblizava sejtanu i kojim se trazi njegova usluga!" (El-Ezheri)
"Sihir u serijatskom znacenju se veze za sve ono ciji je uzrok skriven i sto izgleda suprotno njegovoj sustini, i sto se desava u vidu opsjene i varke!" (Fahruddin Er-Razi u djelu "Misbahul-Munir")
"Sihir je vracanje i vezivanje cvorova. Ima utjecaj na srce i tijelo, pa se kao posljedica toga javljaju bolesti, ubistva i rastavljanje bracnih drugova..." (Ibnu Kudame El-Makdisi)

Šta o sihru kaže Kur'an?
"Oni su slijedili (lazi) koje su iznosili sejtani protiv Sulejmanove vlasti a Sulejman nije bio nevjernik, nego su sejtani bili nevjernici uceci svijet carolijama (govore da su carobnjastvo naucili od dva meleka u Babilu). A nije nista poslato melekima u Babilu: Harutu i Marutu. Oni nisu naucili nikoga (ovako nesto) dok mu ne reknu: 'Mi samo iskusavamo i (cuvaj se) nemoj biti nevjernik (time sto ces nauciti carolije i raditi po njima!). Oni su naucili od njih dvojice ono sto ce rastaviti muza od zene; oni nisu mogli nikome uciniti zla bez Bozjeg dopustenja. Ucili su ono sto ce im nanijeti stetu, a nece donijeti nikakve koristi. Oni su znali da onaj koji to uzme nema udjela (nagrade) u vjecnosti. Kad bi oni znali kako je ruzno ono za sto su se prodali!" (Bekare, XII, 102) 

Šta o sihiru kaže Leksikon islama?

Cin opsjene i magije

Sihr je svako djelo putem koga se covjek približava Šejtanu i kojim se traži njegova usluga! (El-Ezheri)

 

 

 

SIHIR: (ar. shir ) Opsjena, magija. Prema strogoj etimologiji, oznacava ogranicen ali djelotvoran oblik magije, nazvan opsjenom ili carolijom. Prema lingvistickom tumacenju, to je skretanje neceg od njegove prave prirode (haqiqa) ili forme (sura), prema necemu sto je neprirodno ili samo prividno (hayâl). N. Smailagic navodi da je islam otvoren prema nadnaravnom; po njemu, iza materijalnog, osjetilnog svijeta postoji duhovni svijet s kojim mozemo stupiti u dodir, ili putem magije ili putem vjere. S islamskog stajalista vazno je pitanje, da li odnos s duhovnim svijetom narusava covjekovu vezu sa Allahom i ugrozava njegovo spasenje za vjecnost. U Arabiji Muhammedovog vremena svijet duha sastoji se od Allaha, plemenskih bogova i dzina; a spone izmedu ovih i ljudi su kahini, vraci i gataci, pjesnici i ludaci.
Za Bozjeg poslanika Muhammeda a.s., sihir je bio puka realnost i oznacavao je neznabozacko objavljivanje koje dolazi iz svijeta duhova. Buharija u svom Kitabu o lijecenju, kako navodi Salih Ibrisevic u djelu Pravi put i stranputice, prenosi sahih predaju od h. Aise r.a. da je rekla: "Allahov je poslanik bio tako opsihiran da mu se pricinjavalo da prilazi zenama, a ne prilazi. Zatim je Allahov poslanik s.a.v.s. rekao: - O Aisa, hoces li da znas da me je Allah obavijestio o onome sto sam od Njega trazio da me obavijesti! Dosla su mu nepoznata dva covjeka, jedan od njih sjeo mi je kod glave a drugi kod nogu. Zatim rece onaj pored moje glave onom drugom: 'sta je ovom covjeku?' Drugi rece: 'Opcaran je.' 'Ko ga je opcarao?' 'Lebid ibn Easam, nekakav covjek od Beni Zurejka, prvaka Jehudija (Jevreja), koji je bio od munafika'. 'Na cemu?' 'Na ceslju i kosi koja opada prilikom cesljanja.' 'A gdje?' 'U Dzufi Tal'a, poznato kao Raufa, u bunaru Zervan.'"
Dalje h. Aisa r.a. prica da je Allahov poslanik s.a.v.s. poslao Aliju, Zubejra i Ammar ibn Jasira pa su iscrpali vodu iz bunara koja je bila poput rastopljene kne, potom su digli stijenu i izvadili suplje drvo od palme u kome se nalazilo nekoliko dlaka kose sa Muhammedove glave, koje spadaju prilikom cesljanja, nekoliko zuba iz njegovog ceslja i neparan broj cvorova - 12 uzlova - pricvrscenih vrhovima igala. Tom prilikom Uzviseni Allah je spustio sure Mu'avvezetejn (El-Felek i En-Nas) ciji je svaki ajet, kada ga je Alejhiselam ucio, odvezivao po jedan cvor, pa je Allahov poslanik s.a.v.a. osjetio lahkocu, a kada se razvezao i posljednji cvor - ustao je kao da se oslobodio teskih okova.
"Sihr je svako djelo putem koga se covjek priblizava sejtanu i kojim se trazi njegova usluga!" (El-Ezheri)
"Sihr je vracanje i vezivanje cvorova. Ima utjecaj na srce i tijelo, pa se kao posljedica toga javljaju bolesti, ubistva i rastavljanje bracnih drugova..." (Ibnu Kudame El-Makdisi)
"Sihr u serijatskom znacenju se veze za sve ono ciji je uzrok skriven i sto izgleda suprotno njegovoj sustini, i sto se desava u vidu opsjene i varke!" (Fahruddin Er-Razi u djelu "Misbahul-Munir")
I Kur'an se na indirektan nacin ocituje o sihiru: "Oni su slijedili (lazi) koje su iznosili sejtani protiv Sulejmanove vlasti a Sulejman nije bio nevjernik, nego su sejtani bili nevjernici uceci svijet carolijama (govore da su carobnjastvo naucili od dva meleka u Babilu). A nije nista poslato melekima u Babilu: Harutu i Marutu. Oni nisu naucili nikoga (ovako nesto) dok mu ne reknu: 'Mi samo iskusavamo i (cuvaj se) nemoj biti nevjernik (time sto ces nauciti carolije i raditi po njima!). Oni su naucili od njih dvojice ono sto ce rastaviti muza od zene; oni nisu mogli nikome uciniti zla bez Bozjeg dopustenja. Ucili su ono sto ce im nanijeti stetu, a nece donijeti nikakve koristi. Oni su znali da onaj koji to uzme nema udjela (nagrade) u vjecnosti. Kad bi oni znali kako je ruzno ono za sto su se prodali!" (Bekare, XII, 102) 

Signali opsjene

Autor znamenite knjige \\\'Magija\\\', Thomas H. Knight, smatra da svaki covjek može biti žrtva crne magije. Evo kako prepoznati da ste pod njenim utjecajem.

 

 

 

Ponekad se čovjek nađe u situaciji da mu se u životu događaju samo ružne stvari, ništa mu ne ide, svi poslovi koje započne naprasno i bez razloga propadaju kao da im je suđeno da nikada ne budu završeni. Zatekavši se u takvoj situaciji prirodno se zapitati: ne radi li se tu o djelovanju nekih viših sila, nije li se zamjerio nekome tko je odlučio osvetiti mu se na nekoj višoj razini i nekim neuobičajenim sredstvima.
Naravno, danas ćemo rjeđe pomisliti na takve stvari negoli su to ljudi u prošlim vremenima činili. Prije svega, danas je manje ljudi koji će, da bi se osvetili, pribjeći magiji, a s druge strane ipak smo zašli u 21. stoljeće i moramo isključiti sve uobičajene elemente i sve mogućnosti prije nego se dosjetimo magičnih motiva. No, i danas  - bez obzira koliko mi tu činjenicu potcjenjivali - postoje ljudi koji poznaju magiju i spremni su, za određenu financijsku nadoknadu za svoje usluge, udovoljiti željama klijenata i uposliti magične sile da bi nekog riješili poslovnog protivnika, da bi nekome osigurali slobodno ljubavno djelovanje, odnosno da bi svom klijentu osigurali ostvarenje potajnih želja.
Najčešće na putu ostvarenja stoji jedna ili više osoba. Onaj tko poseže i koristi crnu magiju neće prezati ni da takve osobe ukloni na ovaj ili onaj način. No, možda je najveći problem ako je osoba koja upotrebljava crnu magiju i njene načine samo napola upoznata s metodama, odnosno ako zna npr. baciti kletvu, ali je ne zna skinuti. U tom slučaju žrtva će se morati sama pobrinuti da kletva bude skinuta s nje, ako želi iz svega izaći živa i zdrava.
Evo nekoliko primjera u kojima osoba s pravom može pomisliti na crnomagijsko djelovanje.
· Osoba ili neki od članova njene obitelji je neprestano bolestan, a nijedan joj medicinski tretman ne pomaže
· Nagla promjena ponašanja, osoba je zabrinuta, njeno ponašanje postaje suicidalno (samoubilačko), sve više je u nje izražena želja da pobjegne od doma i obitelji
· Naglo debljanje, nedostatak kontrole u ponašanju
· Sterilnost bez fizičkog i medicinskog razloga, pobačaji ili smrti djece u obitelji
· Nagle, neprirodne smrti u obitelji
· Problemi pri izgradnji kuće ili sličnoj aktivnosti
· Kronični nedostatak novca unatoč napornom i upornom radu
· Iznenadni osjećaji gubitka volje za životom, osjećaj gušenja, osjećaj da osoba nije vrijedna da živi
· Nagle svađe i sukobi između članova obitelji, a bez ikakvog razloga
· Nemogućnost postizanja objektivnosti oko bilo kog predmeta razgovora
· Naglo propadanje posla
· Gubitak duševnog mira zbog straha od neprijatelja i protivnika
· Svi napori u bilo kojoj sferi života završavaju neuspjehom
· Zastrašujući i košmarni snovi

Sve to može ukazivati da osoba pati od napada crnom magijom. Nakon što smo došli do takvog zaključka, mogućnosti obrane su različite. Osoba može jednostavno ukloniti negativno djelovanje uz pomoć amajlija, molitava, odnosno skidanja kletvi. Neki drugi posežu za nešto drugačijim metodama i jednostavno svojim protivnicima uzvraćaju jednakom mjerom. Ali ako smo se odučili za nešto takvo, trebamo se podsjetiti prije svega nekih jednostavnih stvari i bolje razmisliti o njima. Jedna od osnovnih je definicija koja kaže: "Magija je praksa uz pomoć koje se iskorištava božanska mudrost u prirodnim silama."

· Bijela magija djeluje preko spiritualnih aspekata shvaćanja, mudrosti i ljubavi i djeluje u pozitivnom smislu, s namjerom da poboljšava i unapređuje.
· Crna magija se bavi podsvjesnim nagonima, elementima i energijom i cilj joj je vladanje, stavljanje pod kontrolu, a može iscjeljivati jednako kao i uništavati, i od onih koji je koriste preživljavaju samo najsnažniji.

PAŽNJA:U nastavku čitaćete dopunu o ovoj temi koju sam već prije pokusao objasniti.

Zamolio bi sve posjetitelje Hasko Webstranice da u nastavku čitanja teme SIHIR posvetite pažnju i sami se odlucite dali čitati dalje i kako postupiti dalje u nastavku čitanja.Licno ne snosim nikakvu ogovornost ako dođe do neki teški zdrastveni i drugih nezgodni situvacija u vasem zdravlju i životu.Zato budite oprezni i najprije se odlučite dali nastaviti čitati dalje  na temu SIHIR.Zahvaljujem se svima na  posjeti ove stranice.

[AUDIO RUKJA]Audio rukja može poslužiti za provjeru da li osoba ima problema sa sihrom ili šejtanskim dodirom, a nakon testiranja služi kao dio terapije koju daje učač rukje. Rukja je u stvari skup izabranih ajeta iz Kur'ana, koji najbrže izazivaju reakciju kod džinna a koji se nalazi u tijelu. Ti ajeti su svrstani u takozvanu UNIVERZALNU RUKJU. S druge strane Allah u Kur'anu kaže: "Mi u Kur'anu objavljujemo ono što je milost i lijek vjernicima a povećava propast nevjernicima." (El-Isra, 82), pa iz ovoga dolazimo do zaključka da je Kur'an u cjelovitosti lijek, ali različiti ajeti djeluju različito u toku liječenja ovim putem. Na te razlike utiče vrsta bolesti (da li je sihr, koji je sihr, da li je šejtanski dodir) s jedne strane, a s druge strane ovisi o bolesniku, koliko je uvjeren da je to lijek za njega i za koju se obalast džinn specijalizovao. To znači da ako je džinn stručnjak po pitanju sihra, onda na njega više djeluju ajeti za uništenje sihra i td. Pošto nije uvijek lako doći do tih informacija, pribjegava se univerzalnoj rukji pri liječenju, a opet ovisno o iskustvu učača, on dodaje ajete do kojih je došao da brzo djeluju na džinna. Testiranje sa ovom rukjom se vrši na sljedeći način: abdesti se (ko zna abdestiti, a ko ne zna, bolje mu je da nauči), legne, zažmiri, pusti da rukja uči i koncentriše se samo na učenje. Tokom slušanja rukje, ovisno o tome koliko je poremećaja džinn napravio u tijelu i koliko se čovjek borio protiv njega, javljaju se reakcije različitog oblika i inteziteta: - strujanje po tijelu, - zaigravanje mišića, - treperenje očiju, - otežano disanje, - trzanje nekog dijela tijela, - plač, - povraćanje i sl. Kod slušanja rukje koja se nalazi na stranici u cilju utvrđivanja problema, treba je slušati ujutro i uveče, dva dana i pratiti reakcije tokom učenja. Prvi razlog slušanja najmanje dva puta dnevno i dva dana, je u tome što nekada se čovjek prepadne i umisli sam sebi neke od simptoma koje sam naveo kao moguće reakcije tokom slušanja, a u stvari su posljedica umora i straha od neizvjesnosti. Ukoliko se reakcije budu javljale pri svakom učenju i čak jačim intezitetom, onda definitivno problem postoji. Bitno još za napomenuti je da se slušanje Kur'ana putem audio zapisa i slušanje uživo ne može porediti. S toga u određenim situacijama, ako čovjek smatra da zaista ima problem, a nisu se javile reakcije tokom audio rukje, predlažem da posjeti nekog učača sa iskustvom, te da mu on da dijagnozu. RUKJU možete snimiti ovde ispod sa klikom na slikicu MP3

 

 

 

 

 

RUKJU skinite ovde s klikom na slikiucu MP3

[ISTINSKO VJEROVANJE] "A onaj ko ne bude vjerovao u Allaha, i u meleke Njegove, i u knjige Njegove, i u poslanike Njegove, i u onaj svijet - daleko je zalutao." U poznatom hadisu u kojem je Džibril, a.s., u liku beduina došao Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, i pitao ga o islamu, imanu i ihsanu, stoji da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, na upit o imanu, odgovorio: ''Da vjeruješ u Allaha, Njegove meleke, Njegove knjige, Njegove poslanike, budući svijet, i da sve što se događa (dobro ili loše) biva Allahovim određenjem.'' Ovih šest načela su tzv. imanski šarti koje zna svako muslimansko dijete koje pohađa mekteb. Međutim, neophodno je znati da puko izgovaranje islamskih šarta nije dovoljno bez čvrstog vjerovanja u njih, jer poricanje bilo kojeg šarta izvodi iz islama. Stoga, zbog neprikosnovene važnosti ovih imanskih temelja, osvrnut ćemo se na njih kako bi se svaki prosječan musliman Bosne samoobračunao i korigovao eventualne greške u svome vjerovanju. 1. Vjerovanje u Uzvišenog Allaha Svaki musliman dužan je da čvrsto vjeruje da je Allah Gospodar, Vladar i Tvorac svega i da je jedini On zaslužan da Mu se čini ibadet putem namaza, posta, dove, strahovanja, nade, poniznosti, te da On posjeduje savršena imena i svojstva, i da je daleko od bilo kakve manjkavosti. Stoga svaki vjernik u ovaj imanski temelj vjeruje da je Uzvišeni Allah istinski i jedini Bog koji se s pravom obožava, koji se Svojim svojstvima odlikuje nad svim stvorenjima, bez izmjene Njegovih svojstava i imena, bez njihovog cjelokupnog ili pojedinačnog negiranja, bez pokušaja njihovog potpunog shvatanja i objašnjenja njihove suštine ili komparacije sa svojstvima stvorenja. "Reci: Klanjanje moje, i obredi moji, i život moj, i smrt moja, doista su posvećeni Allahu, Gospodaru svjetova." "Reci: Zar da za zaštitnika uzmem nekog drugog osim Allaha, Stvoritelja nebesa i Zemlje! On hrani, a Njega niko ne hrani! Reci: Meni je naređeno da budem prvi među onima koji se pokoravaju, i: Nikako ne budi od onih koji Mu druge ravnim smatraju." "Mi smo svakom narodu poslanika poslali. Svi oni su govorili: Obožavajte samo Allaha, a klonite se kumira!" "Njemu ništa nije slično. On sve čuje i vidi." 2.Vjerovanje u Njegove meleke Drugi imanski temelj je čvrsto ubjeđenje da postoje meleki koje je Uzvišeni stvorio od svjetlosti, da oni potpuno izvršavaju Allahova naređenja i da uopće ne griješe. "Njegovo je ono što je na nebesima i na Zemlji!A oni koji su kod Njega ne zaziru da Mu budu pokorni, i ne zamaraju se, hvale Ga noću i danju, ne malaksavaju." Dužni smo vjerovati u meleke koji su spomenuti u Kur`anu i sunetu, pojedinačno i općenito. Džibril je melek koji je zadužen za Objavu, koja je život srca i duša. Mikail je melek koji je zadužen za kišu, u kojoj je život zemlje, bilja i životinja. Israfil je melek koji je zadužen za puhanje u rog, u čijem je zvuku život svih stvorenja nakon njihove smrti. Malik je čuvar Džehennema. Kiramen-katibin su dva meleka koja su uz čovjeka, jedan na njegovoj desnoj strani piše dobra djela, a drugi na lijevoj piše loša. "Kada se dvojica sastanu i sjednu jedan s desne, a drugi s lijeve strane, on ne izusti nijednu riječ a da pored njega nije prisutan onaj koji bdije." Također, uz čovjeka su još dva meleka koji ga čuvaju, jedan ispred, a drugi iza njega. Melek smrti zadužen je za uzimanje duša ljudi. Munkir i Nekir zaduženi su za ispitivanje čovjeka u kaburu. 3.Vjerovanje u Njegove knjige Vjerujemo da je Uzvišeni Allah objavio knjige svojim poslanicima, koje su došle s istinom, uputom i tevhidom (vjerovanje u Allahovu jednoću). 1.Tevrat je objavljen Musau, a.s. "Mi smo objavili Tevrat, u kojem je uputstvo i svjetlo. Po njemu su jevrejima sudili vjerovjesnici, koji su bili Allahu poslušni i čestiti ljudi, i učeni, od kojih je traženo da čuvaju Allahovu knjigu, i oni su nad njom bdjeli." 2. Indžil je objavljen Isau, a.s. "Poslije njih smo Isaa, sina Merjemina, poslali, koji je priznavao Tevrat prije njega objavljen, a njemu smo dali Indžil, u kome je bilo uputstvo i svjetlo i da potvrdi Tevrat, prije njega objavljen, u kome je također bilo uputstvo i pouka onima koji su se Allaha bojali." 3. Zebur je objavljen Davudu, a.s. "A Davudu smo Zebur dali." 4. Suhufi su objavljeni Ibrahimu i Musau, a.s. "Zar on nije obaviješten o onome što se nalazi u listovima Musaovim i Ibrahimovim - koji je obaveze potpuno ispunjavao - da nijedan grješnik tuđe grijehe neće nositi, i da je čovjekovo samo ono što sam uradi, i da će trud njegov sigurno vidjeti i da će prema njemu u potpunosti nagrađen ili kažnjen biti, i da će se Gospodaru tvome ponovo vratiti." Dužni smo vjerovati i u druge knjige koje su objavljene ostalim poslanicima, a o čijim imenima nismo obaviješteni. 5. Kur`an, posljednja Allahova knjiga, objavljen je posljednjem poslaniku Muhammedu, sallallahu alejhi ve sellem "A tebi objavljujemo Knjigu, samu istinu, da potvrdi knjige prije objavljene i da nad njima bdi." Kur`an je derogirao sve prethodne knjige koje su vremenom iskrivljene, dok Kur`an ostaje dokaz protiv ljudi do Sudnjeg dana, a čije je čuvanje od iskrivljenja Uzvišeni Allah preuzeo na Sebe. " Mi, uistinu, Kur`an objavljujemo i zaista ćemo Mi nad njim bdjeti." 4.Vjerovanje u Njegove poslanike Vjerujemo da je Uzvišeni Allah Svojim stvorenjima poslao poslanike radi ostvarivanja osnovnog cilja - obožavanja Uzvišenog Allaha. "Poslali smo poslanike koji su radosne vijesti i opomene donosili, da ljudi poslije poslanika ne bi nikakvog opravdanja pred Allahom imali. A Allah je silan i mudar." Obavezni smo vjerovati u sve poslanike i vjerovjesnike, poimenično ili općenito spomenute u Kur`anu ili sunnetu. Poslanici su najpotpunija bića koja je Allah obdario posebnim sposobnostima i moralnim vrlinama koje su ih učinile spremnim za prihvatanje Objave i njenog tereta. Prvi Allahov poslanik bio je Nuh, a.s., a posljednji Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem. "Muhammed nije otac nijednom od vaših ljudi, nego je Allahov poslanik i posljednji vjerovjesnik." Najodabraniji među njima je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, zatim Ibrahim, a.s., Musa, a.s., Nuh, a.s., i Isaa, sin Merjemin, a.s. "Neke od tih poslanika odlikovali smo više nego druge." "Kad smo od vjerovjesnika zavjet njihov uzeli, i od tebe, i od Nuha, i od Ibrahima, i od Musaa, i od Isaa, sina Merjemina, čvrst smo zavjet uzeli." Oni su Allahovi robovi koje je nad ostalim robovima odlikovao Svojom poslanicom i pomagao ih raznim mu`džizama ( nadnaravnim djelima) i jasnim dokazima koji ukazuju na istinitost onoga, s čim su došli od svog Gospodara. Vjerujemo da su svi poslanici ljudi, te da ne posjeduju nikakva božanska svojstva. "O sljedbenici Knjige, ne zastranjujte u svome vjerovanju i o Allahu govorite samo istinu! Mesih, Isa, sin Merjemin, samo je Allahov poslanik, i stvoren je Riječju Njegovom, koju je Merjemi dostavio, i život mu dao; zato vjerujte u Allaha i Njegove poslanike i ne govorite: 'Trojica su!' Prestanite, bolje vam je! Allah je samo jedan Bog, slavljen neka je On, zar da ima dijete?!" 5.Vjerovanje u Sudnji dan Pod vjerovanjem u budući svijet podrazumijeva se vjerovanje u sve ono o čemu nas je Uzvišeni Allah obavijestio u Kur`anu i Njegov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u hadisu, dakle vjerovanje u sva dešavanja poslije smrti, kao što su ispit i patnja ili uživanje u kaburu, proživljenje poslije smrti, iskupljanje na jedno mjesto radi obračuna, izlaganje knjiga djela, obračun, vaganje djela, Havd (vrelo), Sirat-ćuprija, šefat, Džennet i Džehennem i sve što je Allah u njima pripremio za njihove stanovnike. "I u rog će se puhnuti, i umrijet će oni na nebesima i na Zemlji, ostat će samo oni koje bude Allah odabrao; poslije će se u rog drugi put puhnuti i oni će, odjednom ustati i čekati. I Zemlja će svjetlošću Gospodara svoga zasjati i Knjiga će se postaviti, vjerovjesnici i svjedoci će se dovesti i po pravdi će im svima presuditi, nikome se neće nepravda učiniti." "Oni čija dobra djela pretegnu, oni će se spasiti, a oni čija loša djela pretegnu, oni će posve izgubljeni biti, u Džehennemu će vječno boraviti." "Onaj kome bude knjiga njegova u desnu ruku njegovu data, lahak račun će polagati i svojima će se radostan vratiti, a onaj kome bude knjiga njegova iza leđa njegovih data propast će prizivati i u ognju će gorjeti." Vjernik je obavezan da vjeruje u sve što je došlo u Kur`anu i sunnetu od gajb (nevidljivih) stvari iako nije u stanju da ih osjeti, jer se ahiretski život ne može mjeriti ovodunjalučkim mjerilima zbog velike razlike između ovosvjetskog i ahiretskog života. Oni koji poriču proživljenje, nemaju nikakav dokaz za to, jer je to pitanje gajba koje ne poznaje niko osim Uzvišenog Allaha.Uzvišeni Allah objasnio je neosnovanost njihovih sumnji na više mjesta u Kur`anu: "I nama navodi primjer, a zaboravlja kako je stvoren i govori: 'Ko će oživjeti kosti kada budu truhle?' Reci: 'Oživjet će ih Onaj koji ih je prvi put stvorio, Onaj koji vam iz zelenog drveća vatru stvara i vi njome pripaljujete!' Zar Onaj koji je stvorio nebesa i Zemlju nije kadar da stvori njima slične? Jeste, On sve stvara i On je sveznajući." "O ljudi, kako možete sumnjati u oživljenje, pa Mi vas stvaramo od zemlje, zatim od kapi sjemena, potom od ugruška, zatim od grude mesa vidljivih i nevidljivih udova, da vam pokažemo moć Našu!" "I ti vidiš zemlju kako je zamrla, ali kad na nju kišu spustimo, ona ustrepće i uzbuja i iz nje iznikne svakovrsno bilje prekrasno, zato što Allah postoji, i što je On kadar da mrtve oživi, i što On sve može, i što će čas oživljenja, u to nema sumnje, doći, i što će Allah one u grobovima oživjeti." "Zar ste mislili da smo vas uzalud stvorili i da Nam se nećete povratiti?" 6.Vjerovanje u Allahovo određenje Svaki musliman dužan je vjerovati u Allahovu odredbu i da sve što se dešava, zlo ili dobro, biva s Njegovim određenjem. Pod tim se podrazumijeva vjerovanje da je Uzvišeni Allah znao šta će Njegova stvorenja činiti, Svojim praiskonskim znanjem, prije nego što su to učinili, te pisanje svega toga u Levhi-mahfuzu, zatim vjerovanje u Allahovu volju koja se u potpunosti realizira i u Njegovu neograničenu moć, biva ono što Allah hoće, a ono što On neće, ne može ni biti, te vjerovanje u Allahovo stvaranje svih stvorenja i da je jedino On tvorac, a sve ostalo stvoreno. "Zar ne znaš da je Allahu poznato sve što je na nebu i na Zemlji? To je sve u Knjizi, to je, uistinu, Allahu lahko! Allah je Stvoritelj svega i On upravlja svim."" Međutim, i pored ovoga, vjerujemo da je Uzvišeni Allah iskušao ljude tako što im je dao mogućnost da prihvate uputu ili zabludu, a On će onoga koji se opredijeli za uputu, pomoći u tome, a onoga ko izabere zabludu, pustiti da još više odluta. Nevjernici bi htjeli opravdati svoje nevjerovanje tako što tvrde da je Uzvišeni Allah htio njihovo nevjerstvo i da ga je On odredio, a da On to nije htio, oni ga ne bi mogli učiniti. Uzvišeni Allah tu njihovu ispriku demantuje u sljedećem ajetu: "Mnogobošci će govoriti: 'Da je Allah htio, mi ne bismo druge Njemu ravnim smatrali, a ni preci naši, niti bismo išta zabranjenim učinili!' Tako isto su oni prije njih poricali, sve dok Našu kaznu nisu iskusili! Reci: 'Imate li vi kakav dokaz da nam ga iznesete? Vi se samo za pretpostavkama povodite i vi samo neistinu govorite! Reci: 'Allah ima potpun dokaz i da On hoće, svima bi na pravi put ukazao!'" Rekao je imam Tahavija: "Kader je u svojoj osnovi tajna Uzvišenog Allaha u Njegovim stvorenjima koju niko nije u stanju spoznati, ni najodabraniji melek niti iko od Allahovih poslanika. Raspravljanje o njemu je uzrok propasti, zabranjena radnja i prekoračivanje granice. Zato se dobro čuvajte svakog raspravljanja, razmišljanja i zapitkivanja o tome, jer je Uzvišeni Allah znanje o kaderu sakrio od Svojih stvorenja i zabranio im da o njemu tragaju." Kao što je svaki vjernik dužan da vjeruje u prethodno navedene imanske temelje, tako isto treba da zna da određeni postupci negiraju islam, kao naprimjer: 1.Pripisivanje Allahu sudruga u obožavanju "Allah sigurno neće oprostiti da Njemu druge smatraju ravnim, a oprostit će kome hoće ono što je manje od toga." 2.Ko između sebe i Allaha uzme posrednika, njemu se obrati u dovi i zamoli za posredništvo, po jednoglasnom mišljenju uleme počinio je nevjerstvo. 3.Ko višebošce ne drži za nevjernike, sumnja u njihovo nevjerstvo ili misli da su na pravom putu, po jednoglasnom mišljenju uleme počinio je nevjerstvo. 4.Ko vjeruje da postoji ispravniji i potpuniji put od Poslanikovog, sallallahu alejhi ve sellem, ili da je nečiji drugi, a ne njegov sud ispravniji, kao što su oni koji više vole tagutov nego njegov sud, sigurno je nevjernik. "A oni koji ne sude prema onome što je Allah objavio, oni su pravi nevjernici." 5.Ko mrzi nešto što je donio Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, čak i ako to izvršava, po jednoglasnom mišljenju uleme je nevjernik. " Zato što ne vole ono što Allah objavljuje, i On će djela njihova poništiti." 6.Ko se naruga bilo čemu u Allahovoj vjeri, nagradi ili kazni, nevjernik je. "Reci:' Zar se niste Allahu, i riječima Njegovim, i Poslaniku Njegovu rugali? Ne ispričavajte se! Jasno je da ste nevjernici, a tvrdili ste da ste vjernici!'" 7.Ko se bavi sihrom (magijom), njemu drugog poučava, ili prema njemu blagonaklono gleda, nevjernik je. " I njih dvojica nisu nikoga učili dok mu ne bi rekli: 'Mi samo iskušavamo, i ti ne budi nevjernik!" 8.Podržavanje i pomaganje višebožaca protiv muslimana. "A njihov je i onaj među vama koji ih za zaštitnike prihvati. Allah, uistinu, neće ukazati na pravi put ljudima koji sami sebi nepravdu čine." 9.Ko vjeruje da se neki ljudi nisu dužni pokoravati i slijediti Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i da mogu izlaziti iz okvira njegova šerijata. "A onaj ko želi neku drugu vjeru osim islama, neće mu biti primljena, i on će na drugom svijetu biti među gubitnicima." 10.Ko se okreće od Allahove vjere, izbjegava da je proučava i ko je ne prakticira, nevjernik je. "A ima li nepravednijeg od onoga koji, opomenut riječima Gospodara svoga, njima leđa okrene - Mi ćemo, doista, kazniti zlikovce." U svim ovim stvarima nema razlike da li se čine u zbilji, šali ili strahu, a jedini je izuzetak prisila. S obzirom na to da su ove stvari vrlo opasne i pogubne, na svakom je muslimanu da ih se dobro čuva.

Sura 1-114

MOLIM SVE POSJETIOCE OVE STRANICE(CRNA MAGIJA-SIHIR)DA SVOJA PITANJA NE ŠALJETE MENI,NISAM JA HODŽA,NI OSOBA KOJA SKIDA MAGIJU...HVALA...Hasko

free counter

Note: Please fill out the fields marked with an asterisk.


Webmaster Hasko 2011-2015/Info:hasko-ba@hotmail.com