HIT TERAPIJE
 
Iako ualternativnoj ili komplementarnoj medicini ne postoje precizne podjele, u svakom vremenu su postojale – hit terapije. To su najpopularnije terapije, one o kojima se najviše govore i koje se najviše praktikuju u jednom vremenu. Po našem mišljenju danas su to: homeopatija, terapija bojom, kristaloterapija, akumpuktura i bioenergoterapija, mada bi se ovom mogla dodat i narodna medicina koja je u svim vremenima, pa i danas, imala veliki broj pobornika.
Postujuci yin i yang

Iglice koje vracaju zdravlje

Iako se u savremenim znanstvenim enciklopedijama za akupunkturu najcešce kaže da pripada kineskoj tradicionalnoj medicini, ciji su korijeni stari oko 5000 godina, najstarije igle datiraju iz daleko starijih vremena, cak iz doba paliolita.

 

Izradivane su, naravno, od kamena. Tek kasnije, tokom neolita, igle su izradivane i od drugih materijala, prije svega kostiju, bambusa, zlata, srebta i bakra. Oni koji su izucavali njene korijene smatraju da je akupunktura nastala kao posljedica filozofije zivota utkane u filozofiju medicine. Rijec je, dakle, o starokineskoj metodi lijecenja i odrzavanja zdravlja uz po moc finih igala koje se zabadaju u odredene akupunkturne tacke (meridijani) na kozi, koje su smjestene na cijelim tijelom duz energetskih kanala.
Ime akupunktura je latinskog porijekla (acumigla; ipun gere - zabadati), a tako su je nazvali europski misionari koji su u 16. stoljecu posjetili Kinu. U toj se dalekoj zemlji akupunktura spominje vec 2800 godina prije nove ere, a zuti car (Huang Di Nei Jing - 2698 -2596. pr.n.e.), koliko je poznato, autor je prvog djela o medicini, napisanog u obliku dijaloga izmedu Cara i njegovog lijecnika. Izradivane su, naravno, od kamena. Tek kasnije, tokom neolita, igle su izradivane i od drugih materijala, prije svega kostiju, bambusa, zlata, srebta i bakra. Oni koji su izucavali njene korijene smatraju da je akupunktura nastala kao posljedica filozofije zivota utkane u filozofiju medicine. Rijec je, dakle, o starokineskoj metodi lijecenja i odrzavanja zdravlja uz po moc finih igala koje se zabadaju u odredene akupunkturne tacke (meridijani) na kozi, koje su smjestene na cijelim tijelom duz energetskih kanala.
Ime akupunktura je latinskog porijekla (acum – igla; ipun gere - zabadati), a tako su je nazvali europski misionari koji su u 16. stoljecu posjetili Kinu. U toj se dalekoj zemlji akupunktura spominje vec 2800 godina prije nove ere, a zuti car (Huang Di Nei Jing - 2698 -2596. pr.n.e.), koliko je poznato, autor je prvog djela o medicini, napisanog u obliku dijaloga izmedu Cara i njegovog lijecnika. Akupunktura je nacin lijecenja bolesti i odrzavanja zdravlja ubadanjem igala u akupunkturne tacke, koje su – kako je poznato – smjestene duz energetskih kanala, koji se pruzaju u svim pravcima po povrsini ljudskog tijela (meridijani). Terapija potice iz drevne Kine i danas je najpopularnija terapija na svijetu, cak se koristi vise od svih ostalih medicinskih sistema zajedno.

Poput čudesnog ogledala
Prema jednoj legendi, nastanak akupunkture vezan je uz pricu o nekom ratniku koji je bio ranjen strijelom. Strijela je izvadena, a kad je rana pocela zacjeljivati, primijeceno je da mu je usput izlijecena i bolest na drugom dijelu tijela. Istrazivanja su pokazala da se, osim u Kini, ovom tehnikom lijecilo i u dolini Inda, medu pripadnicima blistavih civilizacija Harapa i Mohenjo Daro). No, ono sto je nevjerovatno i sto predstavlja pravi kuriozum jeste to sto se akupunktura odrzala tolike milenije, a tek je, takoreci nedavno, 1978. godine, prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, sluzbeno priznata u medicinskim krugovima izvan Kine.
Na cemu je bazirana akupunktura?
Kinezi ljudsko tijelo dozivljavaju kao ogledalo u kome se odrazava funkcioniranje unutarnjih organa. Znamo da Qi ili chi (vitalna energija, bit zivota, energija koja daje zivot svim zivim bicima), zajedno s krvi, proizvode unutarnji organi koji slozenom mrezom krvnih puteva izbijaju na povrsinu, gdje se ona spaja s meridijanima. Drevni su Kinezi tiho, hladno i tamno svojstvo svih stvari nazivali Yinom, a njegovu aktivnu, toplu i svijetlu suprotnost – nazivali su Yangom.
Rijec je o dva najbitnija elementa koji utjecu jedan na drugoga, koji se nadopunjavaju, a sama ravnoteza omogucuje njihovo postojanje. Ova teorija ima uporiste u prirodi - dan ne moze postojati bez svoje suprotnosti - noci, hladnoca bez topline, svjetlo bez tame, mokro bez suhog, slatko bez gorkog, materijalno bez duhovnog...
U tom kontekstu, ljudi, njihovi organi, meridijani i bolesti promatraju se sa stajalista Yina i Yanga, sto znaci da su Yin stanja kronicne bolesti, koja se polako razvija (pacijent je malaksao, nema energije, snage, puls mu je slab). Tu spadaju bolesti bez temperature, za razliku od Yang bolesti koje su akutne, s povisenom temperaturom, koje se brzo razvijaju, izazivajuci dramaticne obrte.

Čovjek kao kozmos
Prema drevnom kineskom vjerovanju, bolest nastupa kad se narusi ravnoteza, a akupunkturom se ravnoteza vraca na taj nacin da se iglice zabadaju u precizno odredene tacke na meridijanima ljudskog tijela. Pri samom ubodu pacijent ce osjetiti slabu, tupu bol, peckanje ili elektricni naboj, sto znaci da se doprlo do takozvano “chija” (QI). Kad se igla postavi na pravo mjesto, vise se ne osjeca nelagodnost, naprotiv, osjetit cete se ugodno, a duz crta meridijana osjecat cete trnce i toplinu. To znaci da se u tim kanalima odvija energetska aktivnost tijela.
Kako je poznato, svi meridijani su energetski povezani, a na ljudskom tijelu postoje dva neparna i dvanaest parnih meridijana.
Da bi se pristupilo akupunkturi, potreban je temeljit pregled koji se sastoji od 11 tacaka. Spomenimo samo neke: slusanje i mirisanje, pregled stolice i urina, pregled jezika, usana, koze, kose, zubi, noktiju, uski, interpretacija snova i dijagnostika uz pomoc pulsa. Dijagnostika uz pomoc detaljnog pregleda jezika vrlo je vazna jer je normalan jezik svijetlocrven i normalno pokretljiv, dok je onaj s tankom bijelom skramom znak odredenog problema koji tinja u organizmu.
Svaki se covjek u tradicionalnoj kineskoj medicini dozivljava kao potpuni i individualni kozmos, a pacijenti se lijece kao psihicka i fizicka cjelina.
Stara kineska medicina moze lijeciti sve bolesti s kojima se covjek susreo tokom razlicitih civilizacijskih razdoblja. Vrlo uspjesno mogu se izlijeciti alergije, probavne tegobe, problemi urogenitalnog tirakta, neuroloski poremecaji, psihicke smetnje kao depresija, kosmari, tjeskobe, strah, upala sinusa, migrene, glavobolje, fibromijalgija, bolovi u vratu i vratnim prsljenovima, lumbago, neuropatija, bolna stopala, ukoceno rame, artritis, astma, a djeluje i kod neplodnosti, psorijaze, skidanja viska kilograma...

Nadogradnja akupunkture
Zapadnjacki svijet, vecinom, akupunkturu dozivljava kao sistem za kontrolu boli, no ona nije ekvivalent za bilo koji medikament, recimo, aspirin, nego je oslobadanje boli "nusproizvod" ili prateci ucinak akupunkture. Jer, ako se pacijentovo stanje moze izlijeciti, onda ce normalizacija funkcije organa dovesti i do smanjenja i nestanka boli.
Poznato je da se akupunktura moze obavljati na vise nacina.
 

AURIKOLOTERAPIJA: Najcesce je to s iglicama koje se, osim u tijelo, zabadaju u aurikulu, tj. u usne skoljke (aurikoloterapija), jer su akupunkturne tacke na usnim skoljkama smjestene tako da se njihov polozaj usporeduje s intrauterinim polozajem fetusa (glava prema dolje i naprijed). Aurikoloterapijom se tretiraju razlicita stresna stanja te sve bolesti ovisnosti: pusenje, debljina kao i razliciti funkcionalni poremecaji. Preciznom masazom aurikule moze se utjecati na smjer energije. Dobra strana aurikoloterapije jest to sto se akupunkturoloske iglice mogu nositi u usima pa pacijent ne mora svakodnevno dolaziti na tretmane.
 

TERMOPUNKTURA: Termopunktura ili moksibustija jest upotreba suhog lisca biljke mokse iz kojeg se toplina emitira na pojedine dijelove i tacke ljudskog tijela. Od tzv. vune, tj. sitno samljevene osusene biljke, izraduju se sitni stosci koji se mogu direktnono ili indirektno paliti na kozi poput mirisnih stapica sto se izraduju valjanjem suhog lisca biljaka. Moksibustija se obicno koristi za "neotpornost" i hronicne bolesti.
Uz klasicne akupunkturne tretmane, sve se cesce primjenjuje elektroakupunktura, elektropunktura a posljednjih godina i laserska akupunktura.

ELEKTROAKUPUNKTURA: Elektroakupunktura je dubinska elektrostimulacija kroz uvedene igle, a elektropunktura povrsinska elektrostimulacija preko koze, kod koje se posebnom sondom bez ubadanja stimuliraju akupunkturne tacke. Tehnoloski napredak uvijek donosi i nesto novo, a to je elektrostimulacija uz pomoc kucnih akupunkturnih uredaja koji tretiraju akupunkturne tacke bez da onaj koji se lijeci ista zna o akupunkturnom lijecenju. Prednost kucnih uredaja je ta sto ne moramo odlaziti akupunkturologu u ordinaciju, nego mozemo sami tretirati svoj organizam.

LASERSKA AKUPUNKTURA: Temelji se na djelovanju laserskog svjetla koje je monokromatsko, polarizirano i koherentno. To se svjetlo usmjerava na kozu s udaljenosti od 0 do 5 cm, ovisno o visini lasera, a tacke se stimuliraju od 5 do 30 sekundi. Tretiranje laserom ne stvara nikakvu bol, a trajanje tretmana dvostruko je krace nego kad se zabadaju iglice u klasicnom akupunkturalnom tretmanu.

AKUMPUNKTURA POMAŽE U LIJEČENJU: ortopedskih tegoba, tegoba sa disanjem, uhom, grlom i nosom; alergijskih tegoba; probavnih tegoba, problema mokracnih i genitalnih organa, neuroloskih poremecaja; neropsihijatrijskih tegoba, pa cak i rijetkih poremecaja koji se inace tesko lijece.

Primjena akupunkture

Igle umjesto lijekova

Prema kineskom vjerovanju, dvije temeljne energije - yin i yang - kruže meridijanima našeg tijela. Ti nevidljivi kanali presijecaju 365 tacaka na površini kože. Akupunkturom se djeluje na te tacke kako bi se postigla ravnoteža yin i yang energije i uklonile zdravstvene smetnje.

 

Za razliku od nekih drugih grana alternativne medicine, akupunkturu priznaju i znanstvenici sirom svijeta. cak se poducava i na nekim fakultetima, a njeni dometi svakodnevno se potvrðuju. Nastala u Kini prije otprilike pet hiljada godina (mada se vjeruje da je znatno starija), akupunktura se temelji na nacelu uspostavljanja ravnoteze hipotetske vitalne energije u ljudskom tijelu, sto se postize zabadanjem iglica u tacno odreðene centre na tijelu.

"Energetske kućice"
Za Kineze, univerzumom upravljaju dvije suprotne energije koje se permanentno nadopunjuju: Yin i Yang. Yin predstavlja zemlju, zenski spol, inerciju, hladnocu i Mjesec. Yang simbolizira nebo, muski spol, energiju, toplinu, Sunce. Prema tom vjerovanju, kada je u nasem tijelu odnos tih energija uravnotezen i harmoniziran, znaci da smo zdravi. Bolest nastaje kada jedna energija prevlada na stetu druge, sto moze biti uzrokovano nekom smetnjom izvana.
Prije pocetka lijecenja, lijecnik uvijek mora nacini temeljiti pregled, koji zapocinje razgovorom s bolesnikom o tegobama i bolestima koje je prebolio u svom zivotu, eventualnim operacijama i slicno. Element dijagnoze lijecnik koji se bavi akupunkturom klasificira pomocu "energetski kucica". Postoji pet kucica. To su: srce, zeludac, pluca, bubrezi i jetra - svaka s oznakom yin ili yang. Na primjer: kratkovidnost upucuje na jetru, a laringitis na pluca. U razgovoru s bolesnikom lijecnik otkriva i njegov temperament te okolnosti u kojima zivi. Izgled bolesnika takoðer je vazan i on se ukljucuje u sliku opceg zdravstvenog stanja.

Svakog dana poboljšanje
Tacnu dijagnozu lijecnik obicno dobiva mjerenjem pulseva. To je kljucni postupak u ovom nacinu lijecenja. Prema starim kineskim vjerovanjima, postoji devet vrsta pulsa: tri za glavu, tri za ruke i tri za noge. Mijenjaju se ovisno o godisnjem dobu, danu ili dijelu dana, sto mjerenje pulsa cini vrlo slozenim. To je mjerenje i dragocjena pomoc u otkrivanju poremecene ravnoteze u organizmu i otkrivanju oboljelih organa. Na kraju lijecenja lijecnik ponovno mjeri pulseve, a uocene promjene mu govore o tome kako je lijecenje djelovalo. Kada je dijagnoza postavljena, lijecnik ubada igle kojima djeluje na zamisljenu vitalnu energiju. Igle su razlicite velicine, ovisno o dubini tacke i bolesti za koju se koriste. Nacin ubadanja i okretanja igle umijece je kojim se pronalazi, ujedinjuje i usmjerava zamisljeni protok energije.
Igle ostaju u akupunkturnim sredistima svega nekoliko minuta, ali pomazu ozdravljenju i poboljsanje se obicno osjeti za vrlo kratko vrijeme. Broj tretmana ovisi o vrsti bolesti ili poremecaja. Osim ubadanja igala, lijecnik daje upute o nacinu zivota, prehrane i tehnikama opustanja, jer zdravlje uvelike ovisi o psihickom stanju svakog bolesnika.

Protiv bolova
Akupunktura pomaze u lijecenju brojnih bolesti, a najdjelotvornija je protiv bolova, ponajprije kod reumatizma (artritis, artroza) ili kod bolova misica i tetiva. Glavobolja se takoðer uspjesno lijeci akupunkturom, kao i migrena. Te smetnje ili potpuno nestaju ili se ublaze pa se tako smanji potreba za lijekovima. Takoðer se mogu ublaziti bolovi nakon kirurskih zahvata. Neki stomatolozi akupunkturu primjenjuju kao analgeziju tj. za uklanjanje bolova tijekom stomatoloskih zahvata, a u Kini se primjenjuje cak kao analgezija pri poroðaju carskim rezom.
Akupunktura gdjekada pomaze protiv grceva, konstipacije i nekih zelucanih smetnji. Prema nekima, pomaze i kod poremecaja sna, anoreksije, depresije i anksioznih stanja. Ima naznaka da ubrzava kalcifikaciju i zarastanje kostiju poslije prijeloma. Djeluje i u slucaju alergija, a astmaticarima pomaze da smanje kolicinu lijekova.
Za vrijeme trudnoce akupunktura moze ublaziti mucninu i povracanje, a smanjuje i bolove za vrijeme poroda.
Treba meðutim znati da, kao i sve druge metode alternativnih tehnika lijecenja, akupunktura ima ogranicene mogucnosti. Ne pomaze, primjerice, protiv bolesti izazvanih mikroorganizmima, kada su za izljecenje potrebni antibiotici. Ne lijeci bolesti kao sto su tuberkuloza ili rak, ali ipak moze olaksati bolove.”

Slične tehnike
Po uzoru na akupunkturu nastale su i neke druge istocnjacke tehnike:  

VANTUZA: Umjesto uboda iglom, na akupunkturnu tacku se postavlja poseban zagrijani stapic natopljen ljekovitim sredstvom. Tom se metodom ublazuju poremecaji koji se lijece povecanjem hipotetske energije (na primjer reumatizmi). Posljednja novost nastala na temelju ove metode je odvikavanje od pusenja uz pomoc laserske akupunkture.  

AKUPRESURA: Masaza meridijana i tacaka primjenjuje se kod bolesnika koji odbijaju ubadanje iglicama ili u slucajevima kad je akupunkturna tocka tesko dostupna. Taj postupak daje vrlo dobre rezultate kod prekomjerne debljine i kod ozljeda.

AURIKUTERAPIJA: Metoda pri kojoj se ubadaju samo tacke na uhu, takoðer, popularna za odvikavanje od pusenja. (Priredila: Suzana Novak, “Vita”)

ŠTA SU MERDIJANI: Prema najstarijem kineskom vjerovanju meridijani na ljudskom tijelu predstavljaju "energijske kanale, kojima energija poput rijeka kola tijelom", ili "elektromagnetna polja oko i u tijelu slicna onima koja obavijaju Zemlju i sva ziva bica".
Postoji 12 glavnih meridijana na povrsini tijela od kojih je sest yin, a sest yang. Meridijani yin se obicno nalaze na prednjoj strani tijela, a yang otraga. Dva meridijana prolaze kroz srediste tijela, onaj s prednje strane naziva se “misaonom zilom”, a onaj otraga upravljackom zilom. Uz njih postoje mnogi drugi dublji meridijani koji se rabe u slucaju tezih bolesti, a koji se dobivaju kombinacijom nekoliko povrsnih meridijana i povezani su s njima.
Najstariji opisi govore o 365 tacaka koje se nalaze duz meridijana sa svake strane tijela. Meðutim, danas je poznato vise od 1000 tocaka, ako u njih ubrojimo tacke izvan meridijana. Visestruke nove tocke dodane su mikrosustavima tjemena, uha i sake, izmeðu ostalih. Samo na uhu nalazi se preko 200 tocaka.

AURA

Aura je bioenergetsko polje koje okružuje sva bica. Sastoji se od sedam slojeva auricnih tijela. Boje i obrasci unutar tog bioenergetskog polja cine neku vrstu otiska ljudske duše, skicu licnog bioenergetskog, odnosno životnog potencijala.

 

 

 

Aura je višedimenzionalni pulsirajući energetski omotač koji okružuje ljudsko tijelo. Preko aure energetski komuniciramo sa drugim energijama. Ona oslikava osjećaje, čovjekove vrijednosti i karakterne osobine, kao što je i pokazatelj čovekovog duhovnog i fizičkog zdravlja. Osim, obojene svjetlosti, vjeruje se da posjeduje veličinu, oblik, gustoću i zvuk. Boja aure, koja je najvažniji aspekt aure, je raspoređena u tri nivoa. Većina normalno zdravih ljudi ima auru podjednako debelu oko cijelog tijela. Ako je osoba bolesna na tom dijelu tijela aura je znatno tanja zavisno od težine bolesti koju osoba ima.

Tajna bioenergetskog polja
Tokom života čovjek mijenja boju svoje aure. Osobe koje su se prosvijetlile imaju bijelu boju aure te su zato svi sveti ljudi naslikani sa bijelom, srebrnom ili zlatnom aurom oko glave ili oko njihove sveukupne figure. Kakva će nam biti aura utiče naša okolina, stvarni svijet, način razmišljanja, osjećaji, društveni život, materijalna i duševna situacija u kojoj se nalazimo, zanimanje koje smo odobrali, moralni, etički i vjerski stavovi.
Aura je bioenergetsko polje koje okružuje sva bića. Sastoji se od sedam slojeva auričnih tijela. Boje i obrasci unutar tog energetskog polja čine neku vrstu otiska ljudske duše, skicu ličnog energetskog, odnosno životnog potencijala. Svaka boja aure podrazumjeva specifične obrasce ponašanja koji se razlikuju od ponašanja ostalih boja. Međutim, vjeruje se da nema dobrih i loših boja. Svaka boja spektra ličnosti ima svoje jake i slabe strane.
Aura je jajoliki svijetleći oblak pulsirajuće energije koja okružuje tijelo svakog čovjeka. Sastoji se od slojeve obojene svetlosti koje slede oblik fizičkog tijela. Jasne i blistave boje odražavaju dobro fizičko, duhovno i emotivno zdravlje, a gnjev, stres, potištenost i samosažaljenje u velikoj mjeri zamućuju boje.
Aura je oduvijek poznata svetim ljudima, okultistima i vidovnjacima, no tek kada je dr. Džordz Kilner iz Londona prihvatio njeno postojanje i počeo sa eksperimentima kako bi auru učinio vidljivom za ljudsko oko (disciplinski filter), sočivo premazano bojom katrana, ona je definitivno prihvaćena kao realnosti i nauka.

Kako vidjeti boju aure
Pažljivim pregledom aure se može videti zdravstveno stanje svake osobe, jer je aura na oboljelim mjestima tamne ili izblijedjele boje, a boje u auri također govore o njenom trenutnom stanju.
Jedan od načina da bi se vidjela aura je ovaj: sjednite na stolicu ispred ogledala i upalite svijeću tačno ispred vašeg lica. Svijeću postavite na dovoljnoj udaljenosti kako ne biste svojim disanjem remetili njen plamen.
Prvo je posmatrajte sa potpuno otvorenim očima, tako da je sva vaša pažnja usmjerena na njen plamen. Koncentrišite se na svjetlost i osjećajte kako se ona stapa sa prostorom oko vas. Osjetit ćete u jednom trenutku, kako je nastala čvrsta granica do kuda dopire svjetlost svijeće. U tom trenutku blago zatvorite očne kapke i dalje usmjerenog pogleda na svijeću. Svjetlost svijeće dobiva jednu novu dimenziju i vi ćete osjetiti boje koje su sastavni dio svjetlosti svijeće. Na neki način svjetlost svijeće će se razliti u dugine boje.
Budite uporni. Ne zaboravite udaljiti svijeću tako daleko, kako vas dah ne bi remetio mirno gorenje svijeće. Držite oči zatvorenim još neko vrijeme. Zatim osvijetlite svoje lice ravnomjerno kao da ćete se šminkati i pogledajte sebe u ogledalu potpuno otvorenih očiju, to jest potpuno otvorenog pogleda, pa nakon toga pritvorite oči i dalje posmatrajući sebe ali sada dopustite svome pogledu mekoću i prodornost u isto vrijeme.
U jednom trenutku u ogledalu ćete vidjeti svijetlu auru oko svoje glave. Ta boja koju vidite, to je boja vaše aure. Sada kada ste otkrili svoju boju aure, možete pokušati vidjeti i boju aure vaših poznanika i prijatelja.
Za ovo je potrebno oko 20 minuta mira i opuštenosti.

Aura je višedimenzionalna i posjeduje:
VELIČINU
, koja govori o duhovnoj, mentalnoj i emotivnoj ispunjenosti;
OBLIK, koji govori o opštem zdravlju. On otkriva koji su dijelovi tijela izloženi stresu i napetosti;
GUSTOĆU, koja zavisi od rasporeda čestica svijetla i sposobnosti iznalaženja riješenja problema;
OBRASCE, koje emituje i koji otkrivaju opšti stav pojedinca prema životu;
ZVUK, koji emituje zna biti kao visok piskutav ton.
Aura se sastoji od brojnih ovoja, koji zrače bojama. Raspoređeni su u tri sloja:
ETERIČNA AURA: odražava čuvstveno i tjelesno zdravlje čovjeka i proteže se na udaljenosti 5-10 cm od fizičkog tijela;
MENTALNA AURA: odražava mentalno stanje covjeka i proteže se na udaljenosti 2,5 m od fizičkog tijela;
SPIRITUALNA AURA: odražava duhovno stanje čovjeka i proteže se na udaljenosti od oko 7,5 m od fizičkog tijela.

ANALIZA AURE

LIJEVA STRANA TIJELA: (uz lijevi dio tijela) označava energiju koju primamo u naš organizam i naš život;
DESNA STRANA TIJELA: označava nedavnu prošlost i karakteristike koje izražavamo u ovom trenutku;
NEPOSREDNO IZNAD GLAVE: ovaj deo označava težnje, ciljeve, želje, stanje u kojem smo sada;
GRLO: pokazuje kako komuniciramo sa svojom okolinom i kako izražavamo kreativnost na svim nivoima;
SRCE: pokazuje kako postupamo sa svojim emocijama, sposobnost da volimo i na koji način doživljavamo i izražavamo najdublja osjećanja.

Bioenergetska kartica

Um i tijelo

Bioenergetska terapija na daljinu u svijetu dobija sve vise poklonika. Ne radi se samo o lijecenju raznih psihosmetnji i oboljenja, vec i o odrzavanju zdravlja i ostvarivanju zivotnih ciljeva.

 

Svakoga dana u svakom pogledu sve vise napredujem!
Formula koju je francuski lijecnik, terapeut, Emile Coune, savjetovao pacijentima da ponavljaju svakodnevno 20 puta ujutro i navecer, zatvorenih ociju i opusteni, ali svjesni i smireni, pokazala se u mnogim slucajevima izuzetno uspjesnom.
Medicina koja se danas smatra "konvencionalnom", vec je od 17. stoljeca uspjesna u identificiranju uzroka i u razvijanju brojnih nacina lijecenja. Posljedica toga je, nazalost, prihvatanje nekih stavova o nasem tijelu kao da je rijec o - automobilu!
Ukoliko nas organizam pokazuje znake oboljenja, lijecnik ce izvrsiti odredene prepravke: izvest ce kirurske zahvate kako bi uklonio ili zamijenio patogeni organ, ili ce izdati lijekove koji ce ubiti bacile ili sprijeciti opasne hemikalije da napadnu nas organizam!
U vecini slucajeva ovaj pragmaticni pristup ima izvanredno djelovanje. Ali, ima slucajeva u kojima - ne pomaze!
Za primjer cemo izdvojiti jedan istinit dogadaj s pocetka proslog stoljeca.
Glasoviti seoski lijecnik Pierre Brioude (umro 1907.) optuzen da se bavi nadriljekarstvom, pojavio se pred sudskom porotom, noseci veliki paket ispod ogrtaca. Kada je predsjedavajuci upitao ima li sto kazati u svoju odbranu, Pijerre je otvorio veliki paket i pokazao zivo janje cije su noge bile iscasene. Spustivsi povrijedenu zivotinju, okrenuo se prisutnim lijecnicima i s prezirom ih upitao:
"Hoce li neko od vas, postovana gospodo, ovu jadnu zivotinju postaviti na noge?!..."
Kako niko nije prihvatio ponudeni izazov, dr. Pirre Brioude je zapoceo blago masirati noge janjeta. Nakon nekoliko minuta zivotinja je pocela hromati, a na pljeskanje prisutnih cak i nestasno poskakivati. Pierre je iz sudnice izasao kao - slobodan covjek!
Ovaj primjer samo je jedan od bezbrojnih koji pokazuju da zvanicna medicina nije uvijek u stanju da odgovori i objasni neka izlijecenja, kojima ponekad dajemo pridjev "cudesna". No, novi nacin zivljenja i razmisljanja, s naglaskom na prirodu i duhovnost, svijetu obecavaju jedan sasvim novi pristup zivotu - bez stresa. To je pristup u kome se posebno vodi racuna o utjecaju emocija na zdravlje i stimuliranje skrivenih snaga u nama. To je uspostavljanje harmonije uma i tijela, gdje se ne lijece samo oboljeli organizam, nego stimulira i njegova sustina - um!
Upravo iz te najnovije riznice alternativnih terapija potjece nasa bioenergetska kartica, a nase ekskluzivno istrazivanje blagotvornosti bioenergoterapije na daljinu, vec je u bezbrojnim primjerima dokazao svoje pune vrijednosti.
Sta je biokartica?
Oni koji su je do sada koristili tvrde da njena cudesna moc okrepljuje organizam svih 24 sata dnevno, otklanja psihosmetnje i bolove, smiruje i donosi srecu, te prociscava organizam i stalno ga dopunjuje vitalnom (zivotnom) snagom. Pouzdano se zna da pozitivno djeluje na sva oboljenja i dusevne tegobe, a mnogi iz osobnog iskustva tvrde da otklanja posljedice crne magije, pomaze kod bracnih kriza, donosi srecu i blagostanje, pa cak u velikom broju slucajeva - koristeci je - djeca bolje uce, rjede obolijevaju i odrastaju bez stresa!
Sa bioenergetskom karticom nijedan cilj nije neostvariv! Cak ni kada su u pitanju materijalna, financijska dobit, porodicna i bracna harmonija, ljubav i sreca, te karijera i uspjeh na poslu. Ona je cuvar bracne intime i stimulator pozitivnih energija u ljudskom organizmu. Ukratko, s njom se lakse zivi!
Bioenergetska kartica s jedne strane otkriva ruku bioenergoterapeuta snimljenu najsavremenijom Kirlijanovom metodom i pokazuje snagu njegove iscjeliteljske energije, koja - kako je to znanost vec bezbroj puta potvrdila - blagotvorno djeluje na svako zivo bice. Ona je prijenosnik duhovne moci iscjelitelja.
S druge strane biokartice oslikana je MANDALA, staroindijski simbol magicnih moci, bezprijekorne duhovne povezanosti i harmonije, koja veoma uspjesno sluzi kao izvanredno meditativno sredstvo za uspostavljanje psihickog sklada, jacanja volje i pomaze u ostvarivanju svakog zamisljenog cilja.
Slicne kartice u svijetu alternativnih terapija nisu nista novo i vec su nebrojeno puta pokazale svoju nevjerovatnu terapeutsku vrijednost. U SAD ih koriste politicari u vrijeme izbornih kampanja kako bi im stimulirale vitalnu energiju i poboljsavale koncentraciju; koriste ih vrhunski sportisti za poboljsavanje forme pred najvaznijim natjecanjima, ali i obicni ljudi za olaksanje tegoba, otklanjanje posljedica crne magije, za bolje raspolozenje i miran, odmarajuci san.
Nasa je zelja da ovu biokarticu ne koriste samo oni koji su bolesni i koji zele da ozdrave, vec - prije svega - oni kojima je zelja da odrzavaju dobro zdravlje, dobru formu, radost i veselje, te oni koji u zivotu zele da budu uspjesni. zeljeli bismo da nasa bioenergetska kartica pomaze onima koji je nose u ocuvanju bracne i porodicne srece, da im pomaze u svakodnevnom zivotu. U ostvarivanju zivotnih zelja i da ih, konacno, stiti od svih negativnih utjecaja.Oni koji su je do sada koristili tvrde da njena cudesna moc okrepljuje organizam svih 24 sata dnevno, otklanja psihosmetnje i bolove, smiruje i donosi srecu, te prociscava organizam i stalno ga dopunjuje vitalnom (zivotnom) snagom. Pouzdano se zna da pozitivno djeluje na sva oboljenja i dusevne tegobe, a mnogi iz osobnog iskustva tvrde da otklanja posljedice crne magije, pomaze kod bracnih kriza, donosi srecu i blagostanje, pa cak u velikom broju slucajeva - koristeci je - djeca bolje uce, rjede obolijevaju i odrastaju bez stresa!Sa bioenergetskom karticom nijedan cilj nije neostvariv! Cak ni kada su u pitanju materijalna, financijska dobit, porodicna i bracna harmonija, ljubav i sreca, te karijera i uspjeh na poslu. Ona je cuvar bracne intime i stimulator pozitivnih energija u ljudskom organizmu. Ukratko, s njom se lakse zivi!Bioenergetska kartica s jedne strane otkriva ruku bioenergoterapeuta snimljenu najsavremenijom Kirlijanovom metodom i pokazuje snagu njegove iscjeliteljske energije, koja - kako je to znanost vec bezbroj puta potvrdila - blagotvorno djeluje na svako zivo bice. Ona je prijenosnik duhovne moci iscjelitelja.S druge strane biokartice oslikana je MANDALA, staroindijski simbol magicnih moci, bezprijekorne duhovne povezanosti i harmonije, koja veoma uspjesno sluzi kao izvanredno meditativno sredstvo za uspostavljanje psihickog sklada, jacanja volje i pomaze u ostvarivanju svakog zamisljenog cilja.Slicne kartice u svijetu alternativnih terapija nisu nista novo i vec su nebrojeno puta pokazale svoju nevjerovatnu terapeutsku vrijednost. U SAD ih koriste politicari u vrijeme izbornih kampanja kako bi im stimulirale vitalnu energiju i poboljsavale koncentraciju; koriste ih vrhunski sportisti za poboljsavanje forme pred najvaznijim natjecanjima, ali i obicni ljudi za olaksanje tegoba, otklanjanje posljedica crne magije, za bolje raspolozenje i miran, odmarajuci san.Nasa je zelja da ovu biokarticu ne koriste samo oni koji su bolesni i koji zele da ozdrave, vec - prije svega - oni kojima je zelja da odrzavaju dobro zdravlje, dobru formu, radost i veselje, te oni koji u zivotu zele da budu uspjesni. zeljeli bismo da nasa bioenergetska kartica pomaze onima koji je nose u ocuvanju bracne i porodicne srece, da im pomaze u svakodnevnom zivotu. U ostvarivanju zivotnih zelja i da ih, konacno, stiti od svih negativnih utjecaja.
Sta je je Ruka zdravlja?
Sve sto rukom taknete ostavlja trag Vase energije. Na svakoj soljici ispijene kave, na olovci kojom pisete, na svakoj ruci koju stisnete. Na svemu ostavlja trag svoje bioenergije.
Na nasoj bioenergetskoj kartici, specijalnom naucnom metodom utisnuta je vitalna energija naseg bioenergicara i duhovnog iscjelitelja, njegov bioenergetski otisak koji zraci... Otud i ime - Ruka zdravlja!
Ruka zdravlja je programirana da zraci tri mjeseca, maksimalno 100 dana, i poslije toga prestaje da emitira bioenergiju. U periodu aktivnog zracenja sigurno Vam moze biti od velike koristi pri otklanjanju zdravstvenih i zivotnih problema, te Vas zastititi od svih negativnih uticaja.
Ako za vrijeme koristenja bioenergetske kartice osjetite toplinu i zmarce koji struje kroz Vas organizam, znajte da ste se uspjesno otvorili prema tokovima vitalne energije. To je znak da mozete ocekivati snazne impulse koji ojacavaju Vas organizam.
Ruka zdravlja najuspjesnije djeluje nocu dok spavate. Zbog toga je uvijek treba drzati uz tijelo ili u visini glave, ispod jastuka. Tokom dana moze se nositi u novcaniku ili u jednom od dzepova.

Sta je mandala?
Oni koji su zivot posvetili istrazivanjima svijeta mandale, dosli su do fascinantnih zakljucaka da je utjecaj mandala na mentalno zdravlje covjeka vec odavno dokazan. One predstavljaju idealno pomocno sredstvo za meditaciju, a bezprijekorna simetrija i harmonija boja, simboliziraju jedinstvo, cjelinu i savrsenstvo, koje zapocinje u sredistu kruga, u jednoj jedinoj tacki, koja u svim kulturama svijeta oznacava Boga, Jednog, Jedinog. Stoga, nesvjesno, mi uvijek tragamo za sredistem. Za direktnom vezom sa Svevisnjim.
"U situaciji u kojoj covjeku prijeti akutni, psihicki haos"- zabiljezio je najpoznatiji psihoanaliticar svijeta Carl Gustav Jung - "mandale su dragocijena sredstva za psihicko opustanje i ozdravljenje!..."
To je tacno.
Bezbroj puta je potvrdeno pravilo da nase oko prima unutarnju harmoniju simbolicke geometrije. Kod posmatranja mandale harmoniziraju se nasa osjecanja, bistri um, uspostavlja ravnoteza i svaki zadani cilj cini ostvarivim i realnim.
Zbog toga mandale i jusu svojevrsni talismani i hamajlije cije misticne moci i bezprijekorna duhovna povezanost i sklad, sluze kao mocna sredstva zastite protiv svih negativni utjecaja.

Sta kazu oni koji su je koristili?
Sarajevski magazin za granicna podrucja znanosti Nova Arka uz pomoc nase bioenergetske kartice organizirala je veliku javnu bioenergetsku terapiju na daljinu. U protekle tri godine u njoj je ucestvovalo nekoliko hiljada ucesnika ne samo iz BiH, nego cak i onih koji zive u Australiji, Novom Zelandu, Kanadi, Juznoafrickoj Republici, Skandinaviji, pa cak i jedna osoba koja privremeno boravi u Maleziji. Bili su razlicitog spola, godina starosti i stepena obrazovanosti. Njihova iskustva gotovo su nevjerovatna. Citirat cemo samo ona najzanimljivija:
"Otkako koristim bioenergetsku karticu mojim mukama je dosao kraj. Za mene je epilepsija sada proslost. Osjecam se preporodenim i jos nijednom nisam imao epi-napad!..."
"Za vrijeme koristenja bioenergetske kartice osjetila sam njene blagotvorne efekte. Prije nego sto sam je pocela koristiti povremeno sam osjecala bolove u predjelu srca, bubrega, zuci, jetre i reumu u nogama. Stavljajuci bioenergetsku karticu na bolna mjesta, osjetila sam da mi potpuno otklanja bolove, a nocu sam, kao rijetko kada, imala dobar i miran san..."
"Meditirajuci uz pomoc mandale s ciljem da ponovo uspostavim kontakt s mladicem s kojim sam se svojom krivicom razisla prije godinu dana, dogodilo se ono sto me potpuno iznenadilo i uvjerilo u beskrajne moci Vase bioenergetske kartice. Prije mjesec dana, u vecernjim satima, u mojoj kuci je zazvonio telefon. Kada sam podigla slusalicu, bila sam zapanjena - javio se moj bivsi momak! Nakon dugog razgovora, razjasnili smo stare nesporazume i otad se ponovo zabavljamo, a ja se nadam da cemo se uskoro i vjencati!..."
"Nisam osjetila nikakve posebne efekte, kao sto su toplota, zmarci, strujanje, bockanje... Nista od toga. Ali sve vrijeme sam se osjecala smirenijom i radosnijom. Kao da sam uzimala neko stimulirajuce sredstvo. I to uprkos veoma snaznom psiho-nasilju i mentalnim pritiscima, cemu sam vec godinama izlozena u sredini u kojoj zivim..."
"Meni je Vasa bioenergetska kartica pomogla da se oslobodim nesnosnih glavobolja i depresivnih raspolozenja, a sto se tice moje kcerke, ona je zahvaljujuci njoj postala sasvim drugo dijete. Od trenutka kada ju je dobila, ona znatno bolje uci, mirnija je, sabranija i poslusnija. Ukratko, otada moja kcerka zraci pozitivnom energije. Beskrajno sam Vam zbog toga zahvalna..."
"Moji bolovi u kraljeznici ne samo da su prestali otkako koristim Vasu bioenergetsku karticu, vec se u cijelosti osjecam daleko vitalnijom i vedrijom. Sada mogu potpuno da se koncentriram na ono sto radim, a to najbolje potvrduju visoke ocjene u mom indeksu..."
"Sjajni ste! Zahvaljujuci bioenergetskoj kartici u nasu porodicu vratila se harmonija, sreca i blagostanje. Nikada se vise necemo odvajati od nje..."
"Imam 22 godine a mucam od svoje devete godine. Zbog toga sam obisao mnoge lijecnike i narodne iscjelitelje. No, nista mi nije pomoglo dok nisam nabavio Vasu bioenergetsku karticu. I gle cuda, vec poslije desetak dana poceo sam se osjecati drukcije, vedrije, sigurnije, ukratko - bolje! Poslije mjesec dana moja se mucavost smanjila na minimum. Postao sam sigurniji i sad zivim gotovo normalno..."
Na kraju, mozda je najbolji komentar o blagotvornosti bioenergetske kartice objavljen u uglednom magazinu "New ege":
"Ne pitajte kako i na koji nacin djeluje, ona jednostavno - djeluje! I to je sve..."

A sta kaze znanost?
Kako je poznato, znanost jos uvijek nije istrazila krajnje domete alternativne medicine i iscjeljiteljskih terapija. Jedan od svjetskih eksperata, ceski znanstvenik Zdenjek Rejdak, ipak se osvjedocio u blagotvornost bioenergije:
- Pravi je bioenergoterapeut u stanju emitirati superiornu toplinu. On uspjeva da revitalizira bolesne organe, da smanji ili potpuno otkloni bolove, da utjece na ljudsku psihu. Otkrili smo i vezu izmedu bioenergoterapeutskih potencijala i psiholoskih predispozicija, odnosno mogucnosti da se oboljeli tretiraju preko mozdanog talasa raspolozivosti za vrijeme tretmana.
Profesor Zdenjak Rejdek otkrio je jos nesto:
- Otkrili smo i izuzetnu provodljivost u koznom tkivu ruku bioenergoterapeuta, koja je veca nego kod normalnih ljudi i konacno smo mogli kontrolirati kompleksno zracenje njegovih ruku na stvaranje endorfina (antibolne supstance) i biohemijski sastav krvne plazme obogacene kisikom.

Kako se koristi Bioenergetska kartica?
Iskustva su pokazala da biokartica blagotvorno djeluje u svakoj prilici i zbog toga je treba uvijek nositi sa sobom. Za vrijeme spavanja, dobro ju je drzati ispod jastuka u visini glave. Ruka zdravlja mora biti okrenuta prema tijelu.
I dok Ruka zdravlja djeluje neovisno o Vama i Vasem raspolozenju, druga strana bioenergetske kartice - mandala - od Vas zahtijeva malo truda.
- Ako zelite biti zdravi, uspjesni i sretni, onda to morate iskreno zeljeti. Sve ostalo ce uciniti Vas duh!- s pravom tvrdi americki psiholog dr. Jozef Marphi, isticuci da je autosugestija mocan prijatelj u borbi protiv svake bolesti i za ostvarivanje svakog cilja.
Svi narodi svijeta poznavali su pozitivne moci autosugestije, a istocnjacki jogini stvorili su mandalu kako bi uz pomoc nje osvjezavali organizam i vracali snagu, poboljsavali cirkulaciju krvi, regulirali disanje, otklanjali psihicke tegobe, uspostavljali unutarnju harmoniju i ostvarivali zeljene ciljeve.

Kako koristiti mandalu?
Sjedite na stolicu. Nemojte se naslanjati. Nagnite gornji dio tijela tako da se leda blago saviju. Ruke olabavite i opustite. Skoncentrirajte se na mandalu. Pokusajte u mislima uci u njene krugove. Stopite se s njom. Ne mislite ni o cemu drugom izuzev o zelji ili cilju koji zelite da ostvarite. Zatim zatvorite oci i ponavljajte sljedece rijeci:
"Sasvim sam miran/na... Misli su mi mirne... Srce mi kuca ravnomjerno i pravilno... Disem duboko... Sasvim sam miran/na... Miran/na..."
Vjezbe se u potpunom miru ponavljaju vise puta tokom svakog dana, a obavezno prije spavanja. Duzinu vjezbe sami odredite. Najbolji rezultati se postizu ako uspjevate dostici punu koncentraciju i stapanje s mandalom. U pocetku Vam to mozda nece polaziti za rukom, ali ne gubite samopouzdanje. S vremenom cete u tome sigurno uspjeti.
Prema potrebi, nakon 90 dana narucite novu bioenergetsku karticu!Sjedite na stolicu. Nemojte se naslanjati. Nagnite gornji dio tijela tako da se leda blago saviju. Ruke olabavite i opustite. Skoncentrirajte se na mandalu. Pokusajte u mislima uci u njene krugove. Stopite se s njom. Ne mislite ni o cemu drugom izuzev o zelji ili cilju koji zelite da ostvarite. Zatim zatvorite oci i ponavljajte sljedece rijeci:"Sasvim sam miran/na... Misli su mi mirne... Srce mi kuca ravnomjerno i pravilno... Disem duboko... Sasvim sam miran/na... Miran/na..."Vjezbe se u potpunom miru ponavljaju vise puta tokom svakog dana, a obavezno prije spavanja. Duzinu vjezbe sami odredite. Najbolji rezultati se postizu ako uspjevate dostici punu koncentraciju i stapanje s mandalom. U pocetku Vam to mozda nece polaziti za rukom, ali ne gubite samopouzdanje. S vremenom cete u tome sigurno uspjeti.Prema potrebi, nakon 90 dana narucite novu bioenergetsku karticu!

Iskustva su pokazala da biokartica blagotvorno djeluje u svakoj prilici i zbog toga je treba uvijek nositi sa sobom. Za vrijeme spavanja, dobro ju je drzati ispod jastuka u visini glave. Ruka zdravlja mora biti okrenuta prema tijelu.I dok Ruka zdravlja djeluje neovisno o Vama i Vasem raspolozenju, druga strana bioenergetske kartice - mandala - od Vas zahtijeva malo truda.- Ako zelite biti zdravi, uspjesni i sretni, onda to morate iskreno zeljeti. Sve ostalo ce uciniti Vas duh!- s pravom tvrdi americki psiholog dr. Jozef Marphi, isticuci da je autosugestija mocan prijatelj u borbi protiv svake bolesti i za ostvarivanje svakog cilja.Svi narodi svijeta poznavali su pozitivne moci autosugestije, a istocnjacki jogini stvorili su mandalu kako bi uz pomoc nje osvjezavali organizam i vracali snagu, poboljsavali cirkulaciju krvi, regulirali disanje, otklanjali psihicke tegobe, uspostavljali unutarnju harmoniju i ostvarivali zeljene ciljeve.

Kako je poznato, znanost jos uvijek nije istrazila krajnje domete alternativne medicine i iscjeljiteljskih terapija. Jedan od svjetskih eksperata, ceski znanstvenik Zdenjek Rejdak, ipak se osvjedocio u blagotvornost bioenergije:- Pravi je bioenergoterapeut u stanju emitirati superiornu toplinu. On uspjeva da revitalizira bolesne organe, da smanji ili potpuno otkloni bolove, da utjece na ljudsku psihu. Otkrili smo i vezu izmedu bioenergoterapeutskih potencijala i psiholoskih predispozicija, odnosno mogucnosti da se oboljeli tretiraju preko mozdanog talasa raspolozivosti za vrijeme tretmana.Profesor Zdenjak Rejdek otkrio je jos nesto:- Otkrili smo i izuzetnu provodljivost u koznom tkivu ruku bioenergoterapeuta, koja je veca nego kod normalnih ljudi i konacno smo mogli kontrolirati kompleksno zracenje njegovih ruku na stvaranje endorfina (antibolne supstance) i biohemijski sastav krvne plazme obogacene kisikom.

Sarajevski magazin za granicna podrucja znanosti Nova Arka uz pomoc nase bioenergetske kartice organizirala je veliku javnu bioenergetsku terapiju na daljinu. U protekle tri godine u njoj je ucestvovalo nekoliko hiljada ucesnika ne samo iz BiH, nego cak i onih koji zive u Australiji, Novom Zelandu, Kanadi, Juznoafrickoj Republici, Skandinaviji, pa cak i jedna osoba koja privremeno boravi u Maleziji. Bili su razlicitog spola, godina starosti i stepena obrazovanosti. Njihova iskustva gotovo su nevjerovatna. Citirat cemo samo ona najzanimljivija:"Otkako koristim bioenergetsku karticu mojim mukama je dosao kraj. Za mene je epilepsija sada proslost. Osjecam se preporodenim i jos nijednom nisam imao epi-napad!...""Za vrijeme koristenja bioenergetske kartice osjetila sam njene blagotvorne efekte. Prije nego sto sam je pocela koristiti povremeno sam osjecala bolove u predjelu srca, bubrega, zuci, jetre i reumu u nogama. Stavljajuci bioenergetsku karticu na bolna mjesta, osjetila sam da mi potpuno otklanja bolove, a nocu sam, kao rijetko kada, imala dobar i miran san...""Meditirajuci uz pomoc mandale s ciljem da ponovo uspostavim kontakt s mladicem s kojim sam se svojom krivicom razisla prije godinu dana, dogodilo se ono sto me potpuno iznenadilo i uvjerilo u beskrajne moci Vase bioenergetske kartice. Prije mjesec dana, u vecernjim satima, u mojoj kuci je zazvonio telefon. Kada sam podigla slusalicu, bila sam zapanjena - javio se moj bivsi momak! Nakon dugog razgovora, razjasnili smo stare nesporazume i otad se ponovo zabavljamo, a ja se nadam da cemo se uskoro i vjencati!...""Nisam osjetila nikakve posebne efekte, kao sto su toplota, zmarci, strujanje, bockanje... Nista od toga. Ali sve vrijeme sam se osjecala smirenijom i radosnijom. Kao da sam uzimala neko stimulirajuce sredstvo. I to uprkos veoma snaznom psiho-nasilju i mentalnim pritiscima, cemu sam vec godinama izlozena u sredini u kojoj zivim...""Meni je Vasa bioenergetska kartica pomogla da se oslobodim nesnosnih glavobolja i depresivnih raspolozenja, a sto se tice moje kcerke, ona je zahvaljujuci njoj postala sasvim drugo dijete. Od trenutka kada ju je dobila, ona znatno bolje uci, mirnija je, sabranija i poslusnija. Ukratko, otada moja kcerka zraci pozitivnom energije. Beskrajno sam Vam zbog toga zahvalna...""Moji bolovi u kraljeznici ne samo da su prestali otkako koristim Vasu bioenergetsku karticu, vec se u cijelosti osjecam daleko vitalnijom i vedrijom. Sada mogu potpuno da se koncentriram na ono sto radim, a to najbolje potvrduju visoke ocjene u mom indeksu...""Sjajni ste! Zahvaljujuci bioenergetskoj kartici u nasu porodicu vratila se harmonija, sreca i blagostanje. Nikada se vise necemo odvajati od nje...""Imam 22 godine a mucam od svoje devete godine. Zbog toga sam obisao mnoge lijecnike i narodne iscjelitelje. No, nista mi nije pomoglo dok nisam nabavio Vasu bioenergetsku karticu. I gle cuda, vec poslije desetak dana poceo sam se osjecati drukcije, vedrije, sigurnije, ukratko - bolje! Poslije mjesec dana moja se mucavost smanjila na minimum. Postao sam sigurniji i sad zivim gotovo normalno..."Na kraju, mozda je najbolji komentar o blagotvornosti bioenergetske kartice objavljen u uglednom magazinu "New ege":"Ne pitajte kako i na koji nacin djeluje, ona jednostavno - djeluje! I to je sve..."

Oni koji su zivot posvetili istrazivanjima svijeta mandale, dosli su do fascinantnih zakljucaka da je utjecaj mandala na mentalno zdravlje covjeka vec odavno dokazan. One predstavljaju idealno pomocno sredstvo za meditaciju, a bezprijekorna simetrija i harmonija boja, simboliziraju jedinstvo, cjelinu i savrsenstvo, koje zapocinje u sredistu kruga, u jednoj jedinoj tacki, koja u svim kulturama svijeta oznacava Boga, Jednog, Jedinog. Stoga, nesvjesno, mi uvijek tragamo za sredistem. Za direktnom vezom sa Svevisnjim."U situaciji u kojoj covjeku prijeti akutni, psihicki haos"- zabiljezio je najpoznatiji psihoanaliticar svijeta Carl Gustav Jung - "mandale su dragocijena sredstva za psihicko opustanje i ozdravljenje!..."To je tacno. Bezbroj puta je potvrdeno pravilo da nase oko prima unutarnju harmoniju simbolicke geometrije. Kod posmatranja mandale harmoniziraju se nasa osjecanja, bistri um, uspostavlja ravnoteza i svaki zadani cilj cini ostvarivim i realnim.Zbog toga mandale i jusu svojevrsni talismani i hamajlije cije misticne moci i bezprijekorna duhovna povezanost i sklad, sluze kao mocna sredstva zastite protiv svih negativni utjecaja.

Sve sto rukom taknete ostavlja trag Vase energije. Na svakoj soljici ispijene kave, na olovci kojom pisete, na svakoj ruci koju stisnete. Na svemu ostavlja trag svoje bioenergije.Na nasoj bioenergetskoj kartici, specijalnom naucnom metodom utisnuta je vitalna energija naseg bioenergicara i duhovnog iscjelitelja, njegov bioenergetski otisak koji zraci... Otud i ime - Ruka zdravlja!Ruka zdravlja je programirana da zraci tri mjeseca, maksimalno 100 dana, i poslije toga prestaje da emitira bioenergiju. U periodu aktivnog zracenja sigurno Vam moze biti od velike koristi pri otklanjanju zdravstvenih i zivotnih problema, te Vas zastititi od svih negativnih uticaja.Ako za vrijeme koristenja bioenergetske kartice osjetite toplinu i zmarce koji struje kroz Vas organizam, znajte da ste se uspjesno otvorili prema tokovima vitalne energije. To je znak da mozete ocekivati snazne impulse koji ojacavaju Vas organizam.Ruka zdravlja najuspjesnije djeluje nocu dok spavate. Zbog toga je uvijek treba drzati uz tijelo ili u visini glave, ispod jastuka. Tokom dana moze se nositi u novcaniku ili u jednom od dzepova.

Terapija koja je osvojila svijet

Slicno se lijeci slicnim

Nema sumnje da je iscjeliteljska terapija, koja se bazira na principima da se “slicno lijeci slicnim” (po narodnoj - “klin se klinom izbija”!), stara koliko i sam covjek.

 

Homeopatija je nacin lijecenja u kojoj se koriste prirodne supstance, cak i zmijski otrov, da bi se stimulirali prirodni tjelesni obrambeni mehanizmi koji su djelotvorni i efikasni kada smo zdravi. Prvi ju je, na neki nacin, koristio njemacki lijecnik Samuel Hahnemann, u drugoj polovini 18. stoljeca.
Homeopatija djeluje, kako bi to rekao Michael Endacott, kao «uskladjivanje vozaca» u ljudskom organizmu. Hahnemann je to nazvao «Vitalnom energijom», tvrdeci da je bolest posljedica neravnoteze vitalne energije!

Pomaže u izliječenju:
Vjeruje se da homeopatija moze izlijeciti svaku bolest, ako se steknu dva uvjeta. Prvo, ako bolesnik ima i moze razviti dovoljnu vitalnost da bi stimulirao proces ozdravljenja i drugo, da je tijelo u stanju nadoknaditi fizicku stetu koja je vec nastala i regenerirati se.

Neki vid danasnje homeopatije koristili su drevni Kinezi, Indijci, Sumerani, Egipcani, Heladi, Etruscani, Inke, Maje... U danasnjoj znanstvenoj formi homeopatija egzistira vise od dva stoljeca. Tacnije od 1776. godine kada je njemacki lijecnik i kernicar Samuel F. C. Hahnemann (1755-1843) otkrio temeljno nacelo homeopatije.
Dogodilo se to u vrijeme kada je Hahnemann prevodio knjigu skotskog travara Cullena. Medu starim iscjeljiteljskim recepturama naisao je na teoriju o ljekovitim svojstvima "kore peruanskog kininovca", poznatog pod imenorn "cinchona". Cullenova je teorija bila da iznimna gorcina kore “cinchona” djeluje na ljudski zeludac kao "tonik" i tako izvlaci groznicu. Hahnemann se nije slagao s torn teorijom. No, priznao je da je lijek uistinu djelotvoran. Zasto? Kako? Otkud?...

Kompleksna terapija
Da bi saznao odgovore na ova provokativna pitanja, upustio se u neobican eksperiment. Iako nije bio bolestan, on je pripravak od "cinchona" poceo da uzimati kao lijek. Rezultat je bio vise nego iznenadujuci: poceo je da dobiva brojne simptome malarije, ali bez groznice. Uskoro je uocio da bi se simptomi povukli cim bi prestao uzimati "cinchona", a ponovno bi se pojavili kad bi nastavio da uzima taj pripravak. Tim eksperimentom dr. Hahnemann je definitivno dosao do teorije da je ljekovito djelovanje lijeka na bolest povezano sa sposobnoscu lijeka da prouzrokuje slicne simptome kod zdravih osoba koje ga uzimaju (zakon slicnosti).
Kako je poznato, rijec homeopatija je grckog porijekla i doslovce znaci "slicno se lijeci slicnim". To je nacin lijecenja oboljelih pomocu veorna malih doza lijekova koji bi inace, u velikim dozama, izazvali slicne bolesne pojave kod zdravih osoba. Smatra se da su svi simptomi bolesti izraz neravnoteze unutar cijelog organizma, kako na tjelesnoj tako i na emocionalnom nivou.
U homeopatiji se uzimaju u obzir svi simptomi: tjelesni, misaoni, osjecajni i voljni – na taj nacin se lijeci cijeli individuum, a ne samo bolesni organ. Poput Hipokrata (460 - oko 377. pr.n.e.), osnivaca znanstvene medicine, i Hahnemann je shvatio da postoje dva nacina djelotvornog lijecenja: "slicno se lijeci slicnim" i "suprotno suprotnim"!
Glavni princip homeopati je da podupire prirodnu sklonost svakog organizma da ka samoizljecenju, sto je Hohnemann detaljno opisao u svom kapitalnom djelu "Organon".

Pomaže a ne šteti!
Uzmemo li nesanicu kao primjer metode lijecenja "suprotno suprotnim", koju uglavnom koristi konvencionalna medicina, ona se lijeci tako da se daje neki lijek koji djeluje suprotno nesanici, te dovodi do umjetnog i prisilnog sna. Metoda lijecenja "slicno se lijeci slicnim", koju koristi homeopatija, prepisuje bolesniku malu dozu odredene supstancije, kao sto je, primjerice, kafa, koja u velikim dozama uzrokuje nesanicu kod zdrave osobe. Iznenadujuce uspjesno takav homeopatski lijek pomaze pacijentu da prirodno zaspe. Oni stvaraju uvjete da se ljekovito djelovanje moze dogoditi, to jest u ovom primjeru, da pacijent moze uci u prirodan san. Istovremeno, homeopatski lijekovi ne izazivaju nikakve stetne nuspojave ni ovisnost!
Lijecnik homeopat odreduje homeopatski lijek prerna slici svih simptoma, promatrajuci individualne emocionalne i fizicke osobine pacijenta. Home opatski lijekovi djeluju tako da potsticu samoiscjeljujuce snage pacijenta i pomazu organizmu da odstrani neravnotezu. Djelotvoran je samo tacno propisan lijek. No, netacno propisan lijek nece skoditi, jednostvano nece biti djelotvoran i simptomi bolesti i dalje ce biti prisutni!
Homeopatski lijekovi se pripremaju u razlicitim oblicima - kao kuglice koje se rastapaju u ustima, kao kapljice koje se piju s malo vode, kao tablete, kao kreme ili masti koje se utrljavaju u kozu, kao ampule za davanje injekcija, kao cepici, vaginalete, kao flasteri i sprejevi. Iako ima vise od 2000 monopreparata koji se koristeu ovoj terapiji, jos vijek ne postoji kompletan popis svih homeopatskih lijekova, jer se jos uvijek novi otkrivaju i razvijaju. Najcesce se koristi 50-ak lijekova kao monopreparati (pojedinacno) ili u kompozita preparatima (vise njih zajedno).
Lijekovi su porijeklom mineralni (soli, fosfor, zlato i sumpor...), biljni, zivoti njski (npr. tarantula, kujino mlijeko, otrov tropske americke otrovnice...), lijekovi dobiveni iz bolesnih tkiva, koji se steriliziraju i dalje prema homeopatskim principima potenciraju, lijekovi od zdravih zivolinjskih tkiva i sekrecija.

Put izliječenja
Homeopatskom terapijom se lijece sve lakse funkcionalne i psihosomatske bolesti, kao i regenerabilne organske bolesti. Buduci da homeopatija djeluje na principu potsticanja samoizljecenja, ona nije djelotvorna kod bolesti u kojima je doslo do nepopravljivih ostecenja tkiva organa ili organizma. Razliku izmedu izljecivog i neizljecivog, ljudi od davnina istancano osjecaju i ona se ogleda u izreci "lijecnik lijeci, ali priroda izljecuje"!
Dakle, pri pravilno odabranom lijeku i jos sacuvanoj prirodnoj sposobnosti organizma da se regenerira, homeopatski lijek potstice organizam na samoizljecenje. Pri tome homeopalski lijek ima ulogu ucitelja koji pokazuje organizmu put izljecenja, ali ga svaka osoba mora sama prijeci. Kod homeopatske terapije se moze reci: “kod takvog i takvog covjeka, koji reagira na takav i takav nacin, pomoci ce taj homopatikum da ublazi ili izlijeci njegove tjelesne tegobe, jer taj lijek odgovara upravo takvom i takvorn covjeku, on mu je similium, on ga moze poduciti o stjecanju zdravlja, jer govore slicnim jezikom, jer se razumiju”!
Kad je rijec o jako teskim bolestima poput raka (karcinom), ebole ili side (ejds), koje zahtijevaju kompleksnu terapiju, uz odgovarajuci homeopatski lijek moze se postici da se pacijent osjeca psihicki bolje i da mu se umanje nuspojave onkoloske terapije. Kod takvih teskih oboljenja pacijentu treba dati priliku da kvalitetno zivi, a to mu pruza u jednom dijelu i homeopatija. sirok je dijapazon bolesti kod kojih se mogu smanjiti tegobe homeopatskim nacinom lijecenja: smanjenje visokog krvnog pritiska, holesterola, akutna oboljenja - bakterijska, virozna, parazitska oboljenja, gljivice, razne upale, opekline, ubodi insekata, trovanje hranom, kozni osipi, zubobolja...

Na drugom mjestu
Pokazalo se da homeopatija moze izlijeciti mnoge oblike artritisa, migrene, glavobolje, astmu, alergije, cir, kozne probleme, sindrom osjetljivih crijeva, kronicnu upalu sinusa, a odlicno se nosi s mentalnim i emotivnim problemima poput depresije, tjeskobe, straha, shizofrenije, predmenstrualnog sindroma, klimaktericnih tegoba.
Kao ilustraciju navedimo samo neke primjere homeopatskih lijekova: tarantula (vrsta pauka) daje se ljudima punim energije koji su uzurbani, koji paralelno rade nekoliko poslova, koji se moraju baviti dodatnim fizickim aktivnostima, ali i onima koji imaju visak energije, koji pate od srcanih smetnji, glavobolje, visokog tlaka, unutarnjeg nemira...
S druge strane, zmijski otrov (lachesis) pomaze kod brbljavih ljudi punih ideja koje ne mogu zadrzati za sebe, kod onih koji cesto pate od valunga, osjecaja "knedle" u grlu, lijevostranih angina i problema s venama, a sumpor (sulfur) se daje dobrocudnim ljudima koji povremeno znaju zestoko da eksplodiraju i imaju tegobe s raznim koznim bolestima, svrbezom, trncima i sl.
To su tek samo neki od 2000 pojedinacnih homeopatskih lijekova koje navodimo samo da bi se stekla kakva-takva slika o njihovoj primjeni i tretmanima. Prema izvjestaju Svjetske zdravstvene organizacije, homeopatija je kao metoda lijecenja po popularnosti na drugome mjestu u svijetu. Na prvom je mjestu tradicionalna kineska medicina, na trecem biljna terapija, a tek na cetvrtom konvencionalna medicina. I jos nesto, homeopatija nije klasicna alternativna metoda lijecenja, ona uveliko pripada komplementarnoj medicini!

Hiljadugodišnja iskustv

BERIL: Kamen Svetog Tome

U vrijeme faraonskog Egipta, ovaj poludragi kamen budio je hrabrost i samouvjerenost i smatrao se izvanrednom zaštitom od bespomocnosti izazvane opcinjenošcu, to jest crnom magijom.

 

Iscjeljivanje uz pomoc kristala staro je koliko i sam covjek. Sve kulture svijeta, ukljucujuci i našu, savremenu, na razne nacine koristile su profilakticna, iscjeliteljska i magijska svojstva kristala, a kristaloterapeuti su oduvijek znali kako i na koji nacin iz njih izvuci najdjelotvornije efekte.

Pomaže u izliječenju:
Za sve vrste ovisnosti, nocne more, strahovi, kozne bolesti, za nizak i visok krvni pritsak, poboljšanje cirkulacije, probavne smetnje, pluca i tegobe s plucima, menstrualne tegobe, problema s prostatom, za povecavanje seksualne energije...

Zelena varijanta se uspješno koristila za lijecenje bolesti oka, a zutozeleni kamen bio je nezamjenjiv u lijecenju zutice i bolesti jetre. Beril cesto nazivaju "kamenom Svetoga Tome", a daje covjeku elan i volju za zivotom; pomaze da se savladaju negativne crnomagijske moci, a lijeci i bolesti oka. Zutozeleni beril pomaze pri lijecenju zutice i bolesti jetre.

BISERI: Zdravlje i blagostanje
Od davnina se cijeni kao dragulj i koristi za nakit. Najljepši biseri vadeni su u Arapskom zaljevu, u vodama Šri Lanke, Szmatre i Fidzi otoka. Vjerovalo se da biseri donose zdravlje, blagostanje, dug zivot i srecu, te da su odlicno sredstvo protiv crne magije. Gubeci sjaj oni nagovještavaju opasnost, bolest i smrt; pomazu neplodnim parovima da dobiju djete; lijece duševna oboljenja, zuticu, te ujede od zmija i insekata. Kazu da nije dobro sanjati bisere, jer pretskazuju suze, niti u vjerenickom prstenu imati biser, jer nagovještava nesklad u braku.
- donose zdravlje, bogatstvo, dug zivot i srecu;
- rastjeruju davole;
- donose srecu tek udatim zenama;
- biseri u vjerenickom prstenu donose mnogo suza;
- gubljenjem svog sjaja nagovještavaju opasnost, bolest i smrt;
- stimuliraju srecu u ljubavi;
- pomazu neplodnim parovima da dobiju dijete ukoliko ih drze ispod jastuka u bracnom krevetu;
- lijece duševna oboljenja, zuticu, te ujede od zmija i insekata;
- štite ronioce od ajkula i hobotnica
- sanjati bisere - predznak tuge i zalosti.

ĆILIBAR: Pomaže trudnicama
Ogrlice, broševe i druge ukrase napravljene od cilibara nosile su zene u najranijim razdobljima povijesti mnogih naroda Azije, Afrike i Europe. Kada su ljudi otkrili njegova magicna svojstva, navodi E. A. Volis Badz u svom djelu "Hamajlije i talismani", poceli su praviti hamajlije od cilibara koje su muškarci, zene i djeca nosili oko vrata. Cilibarski prah se ponekad miješao sa medom i ruzinim uljem i davao kao lijek protiv uhobolje ili slabog vida; ublazavao je bol u stomaku kada se uzimao sa vodom i pomagao bubrezima, jetri i debelom crijevu da svoje funkcije obavljaju normalno.
Miris zapaljenog cilibara pomaze trudnim zenama, a kada se u rukama drzi cilibarska lopta, ona osvjezava ljudski organizam i u najtoplijim danima ljeta, te smanjuje temperaturu bolesnicima od groznice. Model falusa napravljen od cilibara smatran je najmocnijom zaštitom od urokljivih ociju i napada zlih duhova. Perle od cilibara štite od reumatizma, zubobolje, glavobolje, zutice, rahitisa i svih vrsta unutrašnjih oboljenja. Komadic cilibara stavljen u nos zaustavlja krvarenje, a cilibarske hamajlije vezane oko vrata cine da i najveca gušavost potpuno nestane.
U mnogim europskim zemljama cilibar je nošen kao zaštita od zle srece, crne magije, vještica i carobnjaka. Arapi su obilato koristili cilibar za spravljanje lijekova, davan je trudnicama da bi se sprijecio pobacaj, kao i pacijentima koji su patili od crijevnih pjega, te stomacnog i potkoznog cira. U istocnoj Aziji su hamajlije od cilibara pravljene u obliku lavova, zeceva, pasa, zaba, riba i drugih zivotinja i za njih se vjerovalo da povecavaju polnu sposobnost muškarca i plodnost zena.
- Cilibarski prah sa medom i ruzinim uljem pomaze protiv uhobolje i poboljšava vid;
- cilibarski prah sa vodom ublazava bol u stomaku i pomaze bubrezima, jetri i debelom crijevu da svoje funkcije obavljaju normalno;
- miris zapaljenog cilibara pomaze trudnim zenama;
- cilibarska lopta osvjezava ljudski organizam i smanjuje temperaturu bolesnicima od groznice;
- amulet u obliku falusa štiti od urokljivih ociju i napada zlih duhova;
- perle od cilibara štite od reumatizma, zubobolje, glavobolje, zutice, rahitisa i svih vrsta unutrašnjih oboljenja;
- zaustavlja krvarenje iz nosa;
- cilibarske hamajlije vezane oko vrata sprjecavaju gušavost;
- štiti od zle srece, crne magije, vještica i carobnjaka;
- sprijecava spontane pobacaje;
- sprijecava crijevne pjega, te stomacne i potkozne cireve
- hamajlije u obliku lavova, zeceva, pasa, zaba, riba i drugih zivotinja i povecavaju polnu sposobnost muškarca i plodnost zena.

DIJAMANT: Liječi sve bolesti
Najcjenjeniji dragi kamen. Prema navodima rimskog pisca Plinija Starijeg, dijamant sve otrove cini neškodljivim i otklanja ludilo. Vjerovalo se da ljude štiti od omadijanosti, nocnih duhova i košmarnih snova. Vino i voda u koje je umocen dijamant cuvaju od kostobolje, zutice i srcane kapi. Dijamant nošen na lijevoj ruci rastjeruje demone, zle duhove i pakosne ljude. Lijeci sve vrste bolesti i zaraze, jaca duh i snazi tijelo. U Indiji se vjerovalo da voda u koji je bio umocen veliki Koh-i-nur lijeci sve bolesti. Kao hamajlija, dijamant covjeka štiti od zaraznih bolesti i urokljivih ociju.
- Donosi srecu i blagostanje;
- osobi koja ga nosi pruza hrabrost i izdrzljivost;
- donosi pobjedu i dobru srecu;
- štiti od crne magije;
- cuva od kostobolje, zutice i srcane kapi;
- tjera zle duhove i pakosne ljude;
- otrove cini neškodljivim;
- štiti od kuge i zaraza
- daje harmoniju svalkom braku.

FELDSPAT: Dragulj faraona
Najviše je korišten u faraonskom Egiptu. Njegova tvrdoca i zelena boja cinile su ga pogodnim za izradu raznih vrsta amuleta. A. E. Volis Badz navodi da su ga domoroci iz Kordofana vezivali oko vrata kako bi ih štitio od suncanice, glavobolje i krvarenja iz nosa.
- Korsiti se za izradu raznih vrsta amuleta;
- štiti od suncanice i glavobolje;
- sprijecava krvarenje iz nosa.

GAGAT: Štiti od otrova i ludila
Od najstarijih vremena gagat (gagitis) smatraju magicnim kamenom. Koristio se na mnoge nacine: zapaljen u vidu praha sluzio je za rastjerivanje opakih gmazova; lijecio je od epilepsije, zubobolje, glavobolje i oticanja vratnih zlijezda; ako su ga drzale u ruci pomagao je porodiljama pri porodaju; poništavao je ucinke crne magije; ublazavao stomacne bolove...
U Indiji i faraonskom Egiptu od gagata su se pravile hamajlije u obliku diskova, koje su donosile srecu i štitile od zlih duhova. Na Britanskim otocima smatran je odlicnom zaštitom od oluja i gromova, zlih duhova i demonske obuzetosti, otrova i ludila, bajanja i carolija, nedostatka tjelesne snage i ujeda otrovnih zmija.
Irske su domacice palile gagat kako bi muzevima osigurale sigurnu plovidbu; u Italiji se od gagat pravila cudesna hamajlija "Mano cornuta", a broš od gagata cuvao je od urokljivih ociju. Od crnog gagata se pravila i cuvena hamajlija "Pinadelu" na Sardiniji, koja je štitila od zlih duhova i crne magije. U Europi su se od gagata pravili mocni amuletu u obliku kriza ili srca u kome je bio urezan latinski kriz.
- Štiti od oluja oluja i gromova, zlih duhova i demonske obuzetosti, otrova i ludila, bajanja i carolija, nedostatka tjelesne snage i ujeda otrovnih zmija;
- lijeci od epilepsije, zubobolje, glavobolje i oticanja vratnih zlijezda;
- pomaze porodiljama pri porodaju;
- poništava ucinke crne magije;
- ublazava stomacne bolove;
- sluzi za izradu mocnih hamajlija i amuleta;
- osigurava mirnu plovidbu.

GORSKI KRISTAL: Jača živce
To je proziran i bezbojan kristal, veoma cijenjen još od najstarijih vremena. Naziv gorski kristal (kvarc) je dobio još u Platonovo doba (427-347 pr.n.e.), kada se vjerovalo da je nastao skrucivanjem vode u Alpama. Tek je dvije hiljade godina kasnije engleski kemicar Robert Bojl utvrdio da je kvarc tri puta tezi od leda i da je energetski najaci mineral. Zbog toga se danas najviše koristi u jednom od najpopularnijih alternativnih nacina lijecenja - kristaloterapiji.
- Ublazava sve bolove a posebno bolne menstruacije;
- odagnava štetna zracenja;
- jaca zivce i otklanja posljedice psihicke iscrpljenosti;
- stimulira predosjecanja moci vidovitosti.

GRANAT: Ljubav i vjernost

 

Iako se o njemu mnogo ne zna, granat je u prošlosti bio izuzetno cijenjen. Onaj ko ga je nosio, ovaj je poludragi kamen ispunjavao ljubavlju, neranjivošcu i vjernošcu!

 

scjeljivanje uz pomoc kristala staro je koliko i sam covjek. Sve kulture svijeta, ukljucujuci i našu, savremenu, na razne nacine koristile su profilakticna, iscjeliteljska i magijska svojstva kristala, a kristaloterapeuti su oduvijek znali kako i na koji nacin iz njih izvuci najdjelotvornije efekte.

Pomaže u izliječenju:
Za sve vrste ovisnosti, nocne more, strahovi, kozne bolesti, za nizak i visok krvni pritsak, poboljšanje cirkulacije, probavne smetnje, pluca i tegobe s plucima, menstrualne tegobe, problema s prostatom, za povecavanje seksualne energije...

Granat se koristi u magiji još od najstarijih vremena, a smatran je efikasnim sredstvom protiv najezda insekata, zaraznih bolesti, grmljavine, oluja i gromova. Hamajlije od granata štite od zlih i strašnih snova, a kada se nosi na tijelu, sprjecavaju bolesti koze. U Italiji ga nazivaju “udovicki kamen”, jer su ogrlice i ukosnice od granata nosile udovice. Onoga ko ga nosi, granat ispunjava ljubavlju, neranjivošcu i vjernošcu.
- Od njega bjeze leteci insekti;
- štiti od udara groma;
- pomaze u lijecenju kuge i groznice;
- onome ko ga nosi pomaze da bude hrabar, cvrst i dosljedan;
- donosi srecu i ucvršcuje prijateljstva;
- mijenja boju kada je blizu opasnost.

HEMATIT: Štiti od urokljivih očiju
O hematit (krvavik) njegovim cudesnim osobinama pišu i najglasovitiji pisci starog svijeta. Krvavocrveni prah ovog kamena stari su narodi koristili kao lijek. Vjeruje se da zaustavlja sve vrste krvavljenja, bistri zakrvavljene oci, lijeci od ujeda otrovnih zmija, zaustavlja krvarenje iz pluca i maternice i ublazava mokracne tegobe. Grci su vjerovali da je hematit poslan sa neba. U nekim dijelovima Sudana hamajlije od hematita štite od glavobolje i suncanice. U zemljama Mediterana koristi se protiv urokljivih ociju.
- Zaustavlja sve vrste krvavljenja;
- lijeci od ujeda otrovnih zmija;
- ublazava mokracne tegobe;
- hamajlije od hematita štite od crne magije, glavobolje i suncanice.

HIJACINT: Jača srce
Njegova magicna vrijednost stoljecima je hiperbolisana. No, pouzdano se zna da su u starim vremenima bile veoma popularne hamajlije napravljene od ovog dragocijenog kamena. Nosile su se oko vrata ili u prstenju. Vjerovalo se da rastjeruju zle duhove i demone, odagnavaju košmarne snove, pomazu porodiljama prilikom poroda, štite od crne magije i opcinjenosti; jacaju organizam i atletama daju snagu; jacaju srce, vracaju apetit, stimuliraju probavu i otklanjaju tugu i melankoliju.
- Hamajlije od hijacinta cuvaju od uroka, crne magije i opcinjenosti;
- doprinose lakšem porodaju;
- stimuliraju hrabrost i sportistima daju snagu;
- štite od bolesti, jacaju srce i stimuliraju probavu;
- rastjeruju tugu i melankoliju.

JASPIS: Liječi epilepsiju
Moze biti u razlicitim bojama. Sluzi za izradu nakita i skupocijenih ukrasnih predmeta. Najveci primjerak velikog zelenog jaspisa pronaden je u Sibiru i tezio je 20 tona. Za jaspis se smatra da posjeduje mnoga magijska svojstva, pa se s toga od njega prave djelotvorne hamajlije. U prahu se koristi kao lijek protiv epilepsije, a nalazimo ga i kao sastojak u preparatima namijenjenim zenama. Kao i nefrit, crveni i zeleni jaspis su u prošlosti korišceni protiv opcinjavanja i urokljivih ociju, a smatralo se da povecava kolicinu mlijeka kod dojilja. Uz pomoc jaspisa stari su narodi prizivali kišu Rastjerivali su zle duhove i davole, te pomagali trudnim zenama da iznesu plod. Egipcani su crveni jaspis smatrali Izidinom krvlju, te je korišten za zaustavljanje krvarenja iz nosa, kao i za zacjeljivanje rana.
- Štiti od crne magije i urokljivih ociju;
- ublazava bolove;
- pomaze doiljama da uvijek imaju mlijeka;
- sprjecava izazivanje krvarenja;
- preventira digestivne bolove;
- lijeci epilepsiju;
- koristi se za dozivanje kiše.

KALCEDON: Štiti od opčinjenosti
Oni koji su ga u antickim vremenima koristili, ostavili su zabilješke da je izdašno upotrebljavan u narodnoj medicini u slucajevima groznice. Takode je olakšavao prolaz zucnom kamencu. Kao hamajlija štitio je od opcinjenosti i urokljivih ociju, a onima koji su u njega vjerovali darivao je miroljubivu narav.
- Koristi se za izradu hamajlija i amuleta;
- pomaze u slucajevima groznice;
- štiti od opcinjenosti i urokljivih ociju;
- oslobada prolaz zucnom kamencu.

KATEROVO OKO: Izaziva svađe
Nazivali su ga svadalacki kamenom. Ima mutnocrvenu boju sa bijelom mrljom na sebi za koju se vjerovalo da predstavlja zjenicu macijeg oka. Na zlom je glasu i u zapadnoj Aziji se smatra izazivacem neprtijateljstava i sukoba.
- Koristi se u crnoj magiji;
- izaziva svade;
- onoga ko nosi ovaj kamen, kod kuce cekaju teške nevolje.

KORALJ: Bračna harmonija
Prema drevnim tradicijama, blagotvorna hamajlija od koralja pomaze kod neplodnosti i štiti od crnomagijskih cina i urokljivih ociju, a prah od koralja koristi se za svakovrsno lijecenje.
- Štiti od davola i zlih duhova;
- povecava razboritost;
- preventira nocne more, epilepsiju i svade u braku;
- preventira sterilitet kod zene;
- lijeci otekline i napade kašlja kod beba;
- lijeci cireve i rane;
- kada se protrlja o gumu koju djeca zvacu dok im rastu zubici utice na ojacavanje zubica;
- kada se izmrvljen prospe po polju, štiti plodove od oluja, skakavaca i propasti;
- ublazava unutrašnje bolove;
- crveni koral – štiti brodove i kuce od oluja i pomaze izljecenju bolesnika;
- bijeli koral stimulira dobrohotnost i skromnost;
- crni koral pojacava duhovnu moc i istrajnost.

KORNALIN: Zaustavlja krvarenje
Sprecava izliv krvi u mozak, regulira menstruaciju i zaustavlja krvarenje iz nosa. Prsten od kornalina cini covjeka smirenim i miroljubivim. Kornalin kozu cuva zdravlje, otklanja bubuljice, osipe i ozljede. U Srednjem vijeku smatralo se da štiti od omadijanosti, a hamajlije od kornalina izvanredne su za zaštitu od urokljivih ociju.
- Sprijecava izliv krvi u mozak;
- sprijecava obilne menstruacije;
- zaustavlja krvarenje iz nosa i iz rana;
- otklanja bubuljice i osipe;
- cuva od ozlijeda,
- štiti od omadijanosti i urokljivih ociju.

KREDA: Harmonija i blagostanje
U svojoj knjizi "Hamajlije i talismani" A. E.Volis Badz navodi da su kreda, peceni gips i drugo bijelo kamenje u nekim zemljama srednje Europe smatrani izvanrednom zaštitom od zla. Krizevi nacrtani na predmetima, kao i pocetna slova tri kralja - C (Caspar), M (Melchior) i B (Baltazar) - napisana na dan Bogojavljenja na ulaznim vratima kuca, štitili su od crne magije i zlih duhova, a domovima su donosili harmoniju i blagostanje.
- Zaštitnik od zla, crne magije i zlih duhova;
- donosi blagostanje i harmoniju.

KRISTAL: Otklanja zubobolju
Narodi starog vijeka vjerovali su da je kristal okamenjeni led. Koristio se kao uvecalo kod medicinskih operacija, a u prahu je davan kao lijek protiv tuberkoloze, oticanje zlijezda, bolesti ociju, srcane bolesti i crijevnih tegoba. Pomiješan sa medom, povecavao dotok mlijeka kod dojilja. Male kristalne kugle u Engleskoj i Irskoj korištene su kao hamajlije, a smatrane su simbolom cistog zaceca. Neki stari narodi od kristala su pravili lopte, koje su smatrane "kamenjem pobjede", a voda u kojoj su one prane koristila se kao lijek. Hamajlije od kristala štite od urokljivih ociju i stimuliraju miran san. Onaj ko pije iz kristalnih posuda nikada nece oboljeti od vodene bolesti, a kristala polozeno na obraz otklanja zubobolju. Meksicka plemena vjeruju da duše umrlih borave u kristalu, a vracevi divljih plemena u Papui Novoj Gvineji pomocu kristala prizivaju kišu.
- Lijeci od tuberkoloze, oticanja zlijezda, bolesti srca i ociju, te pomaze kod crijevnih tegoba;
- donosi ravnotezu, vedrinu i miran san;
- štiti od crnomagijskih cini i davoljih misli;
- koristi se za prizivanje kiše.

Note: Please fill out the fields marked with an asterisk.

Webmaster Hasko 2011-2015/Info:hasko-ba@hotmail.com