Šarandžije lov na Šarana nekada zna da bude veoma nevjerojatan i nezahvalan, ali sada sam vam pripremio jedan video snimak (Carp Live! Hooked) koji vam pokazuje zašto je Šarana teško uhvatiti čak i kada hoće da uzima mamac. Naučnici su vršili istraživanja i došli do zapanjujućih otkrića kako je ova divna riba lukava i pametna, ovaj video snimak vam pokazuje samo neke od otkrića o šaranu (lukavost pri uzimanju mamca). Nadam se da će amateri ali i oni koji znaju o ribi Šaranu iz ovog snimka naučiti ili bar potvrditi svoje sumnje o Šaranu.

Svi koji želite napisati komentar na ovu temu,možete to učiniti ispod ove rubrike.Informacije potražite na:

Info/E-mail: hasko-ba@hotmail.com

Telefon: na Hasko E-mail

Šaran.Jedno divno stvorenje.Ribarim od svoje 5-te godine života i do danas moram priznati da sam najvise svog života proveo kraj vode u prirodi i dakako loveci Šarana.Bilo je tu i drugih vrsta riba ali naj više se lovio Šaran.Da budem iskren nije tu bilo nekih kapitalni primjeraka (do 6.kg) ali imam svoj lični rekord na jednom jezeru u Sloveniji gdje sam u jednom danu izvukao 74 komada Šarana u težini od 3 do 6 kg po komadu.Napomeniću i to da ja ribe vraćam nazad u vodu(sistem uhvati-pusti).Nakon par dana dobijem i zabranu lova na tom jezeru,samo nije ni to dugo trajalo i pozvali su me telefonom da mogu i dalje da lovim.Moja najteža riba je Tostolobik 12,5 kg na istom jezeru u Sloveniji.Za kraj o meni Ribaru da vas pozovem da pogledate ovaj Video snimak i da se uvjerite kako Šaran zna biti lijen jer i pored svih uviđaja da je gladan i da usisava svu hranu koju mu bacimo u vodu,ipak neće da uzme bas hranu koju smo bacili na udici.


Čorba od Ribe

Za ovu čorbu potrebno nam je;
 

1)- 2,5 dl ( ulja )
2)- 5 glavica ( crni luk )
3)- 6 Kašika ( mljevena paprika )
4)- 4 litre ( voda )
5)- 350 grama ( krompir )
6)- 2,5 kilograma ( riba po izboru )
7)- sol
8)- biber ( količina po želji )
9)- Biljni začini ( količina po želji )


Priprema Čorbe Od Ribe;

U kotlić ili šerpu ( puno je ukusnije kada se priprema u kotliću ) stavljamo više vrsta razne ribe dabi okus bio perfektan. Ribu koju smo predhodno očistili i oprali isječemo na komade i stavljamo ih u samo dno kotlića. Dno prekrijemo redom ribe pa stavljamo po ribi luk, papriku pa opet red ribe, svaki red solite umjereno. Na kraju dodajemo predhodno očišćeni krompir isječen na željene komade, prelijemo to sve sa vodom i stavljamo na laganu vatru da se kuva. VAŽNA NAPOMENA - kotlić ne treba miješati, pogodne vrste ribe su; šaran, smuđ, som, pastrmka IDR, za što bolji ugođaj kotlić se čitav stavlja na sto da mami svoim mirisom. Pa ribići neka se peraje viore...

Recept za Bijelu ribu

Potrebno je;

1)- Bijela riba riječna(Klijen itd)
2)- Biber
3)- Limunov sok
4)- Sol
5)- Povrće po želji


Način pripreme jela:

Ribu koju smo predhodno očistili posušimo pamučnom krpom, Napravimo rezove nožem po ribi širine 1 cm. Ribu zatim nasolimo pobiberimo i pokapamo limunovim sokom izvana i iznutra , tako pripremljenu ribu ostavimo da odstoji 10 minuta. pošto je priba odstojala 10 minuta, uvaljamo je u fant za pohovanje i pržimo na vrućem ulju. Prženje ribe traje dok oči od ribe ne pobijele sa jedne i druge strane. Kao prilog možete dodavati dinstano povrće na maslinovom ulju. Pa ribići neka se peraje viore...

Saznajte šta više i o drugim ribama

ŠARAN.doc.rtf
Text Document 3.4 KB
AMUR.doc.rtf
Text Document 3.2 KB
SOM.doc.rtf
Text Document 3.1 KB

ŠTUKA.doc.rtf
Text Document 5.8 KB
SMUĐ.doc.rtf
Text Document 2.7 KB
MRENA.doc.rtf
Text Document 2.2 KB

BABUŠKA.doc.rtf
Text Document 2.2 KB
LINJAK.doc.rtf
Text Document 1.5 KB
DEVERIKA.doc.rtf
Text Document 1.3 KB

>>>>>>>>>>>>>>PRAVILA PONAŠANJA U RIBOLOVU<<<<<<<<<<<<<<

1.Obavezno vratiti ribu koja je ispod mjere u vodu (ovo činite kako bi od malene ribe narasla velika).

 

2.Kada završiš sa ribolovom pre polaska sa tog mjesta pokupi sve odpatke (ovose radi kako bi kada dođeš opet u ribolov na to mjesto zatekao čistu prirodu, ugodnije je za lov ribe).

 

3.Kada pođeš u ribolov ponesi sve što ti treba od pribora kako nebi smetao drugima tražeći od njih nešto od ribarskog pribora.
 

 

4.Ako ti djete zatraži udicu ili sl daj mu (samo onima koji nisu naporni u ribolovu).

 

5. Ako ti se desi da si otkrio novo mjesto i tu prehranom navukao ribu i dođeš a mjesto neko zauzeo, moraš imati u vidu da je to slab ribolovac ali i da to nije tvoje privatno vlasništvo.

 

6.Ako prolaziš kraj ribara pozdrav bi trebao da glasi bistro, pravi ribolovac koji je kultiviziran će ti istom mjerom odgovoriti.

 

7.Nekulturno je davati savjete ribaru koji ih ne traži od vas, a ribarski je pomoći ribaru kada to od vas zatraži.

 

8.Nekulturno je i nesportski stvarati buku u vodi tj bućkati (gacanjem, bućkanjem idt tjerate ribu i smetate drugim ribolovcima).

 

9.Dolazeći na mjesto za ribolov gdje ima jedan ili više ribara bonton pravog ribara bi trebao da glasi ovako - bistro dali ima mjesta za mene, i poslušajte ribolovce šta god vam kažu.

 

10.Kada loviš ribo blizu nekog nesportski je zabacivati preko njega, kada ti se već dozvoli da pecaš na mjestu gdje već ima ribolovaca sportski je da se odmakneš 5 do 10 metara od ribolovca.

 

11.Kada ti neko zauzme mjesto ili te nasavjetuje kako netreba isl onda ti je dozvoljeno citiram: neko je smjestio zeki rodžersu - nadam se da ste razumjeli.
Pa ribići za prvih deset pravila neka se peraje viore a za moje jedanaesto važi ono "do zore"...

Note: Please fill out the fields marked with an asterisk.

Webmaster Hasko 2011-2015/Info: hasko-ba@hotmail.com